Μπορεί να γίνει λειτουργικός ο ΟΑΕΔ;
Η απάντηση ξαφνιάζει: Είναι "Ναι"
Εναλλακτικός τίτλος: Όλα όσα δεν έγραψαν οι κάμερες στην ημερίδα για το… reengineering (ανασχεδιασμό) του Οργανισμού.
Στην αρχή φαινόταν ως κάτι τυπικό, για να μην πω βαρετό, ίσως και εκτός (καθημερινής) πραγματικότητας. ΟΚ, μια εκδήλωση για όλα όσα συντελούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής νέων μεθοδολογιών.
Σκέφτεσαι: Η νυν διοίκηση του ΟΑΕΔ θα περιαυτολογήσει (μπλα, μπλα, μπλα!) και θα καταφύγει σε… απολογισμό έργου για να δείξει ότι κάτι κάνει.
Το εξομολογούμαι. Με αυτή την προδιάθεση κατέφθασα στο Eleon Loft όπου διεξήχθη την Παρασκευή (1/3) η ημερίδα του ΟΑΕΔ.
Τα πράγματα άλλαξαν όταν είδα το πώς αντιμετώπισαν την εκδήλωση οι ξένοι αξιωματούχοι, όπως ο γενικός διευθυντής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής του αντίστοιχου ΟΑΕΔ της Γερμανίας κ.α.
Δεν είναι και σύνηθες να μιλούν και να εκφράζονται περίπου κολακευτικά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για μια ελληνική δημόσια υπηρεσία.
Μου έκαναν και άλλα πράγματα εντύπωση. Τα παραθέτω συνοπτικά:
- Οι άνθρωποι του ΟΑΕΔ -έστω πολλοί απ΄ αυτούς- την αγαπούν την δουλειά τους. Ξέρουν τι καλούνται να φέρουν σε πέρας. Λένε “ναι” στην επιμόρφωσή τους και στην υιοθέτηση νέων πρακτικών. Κάτι που αποδεικνύεται στατιστικά.
- Είδα και άκουσα ανώτερα στελέχη του Οργανισμού (Δημήτρης Μπουγιακλής, Στέλιος Κλάδης) να μιλούν με πάθος και απόλυτη εκφραστικότητα για αυτά που μπορεί να καταφέρει ο ΟΑΕΔ (εάν και εφόσον, θα πει κάποιος – εντάξει).
- Δεν το γνώριζα, το είπε η κυρία Αθηνά Λάζου (προϊσταμένη κατάρτισης). Θα επιχειρηθεί η αυτοματοποιημένη καταγραφή των ελλείψεων του κάθε ανέργου.
- Κάθε άνεργος θα συμπληρώνει υπό την επίβλεψη του εργασιακού συμβούλου ένα ηλεκτρονικό πάνελ. Το άδειο κουτάκι θα σημαίνει ότι ο υποψήφιος δεν διαθέτει μια συγκεκριμένη δεξιότητα.
- Θα λαμβάνει voucher για να αποκτήσει το skill που του λείπει ώστε, στη συνέχεια, να συμπληρωθεί (αυτοματοποιημένα) το κενό (κουτάκι) στον προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελό του.
- Η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου αποκτήσει μία αξιόμαχη (ανταγωνιστική κατά την διάλεκτο της… αγοράς) ψηφιακή εικόνα. Αυτό δείχνει ότι μπορεί ο κάθε άνεργος ξεχωριστά να αποτελέσει μονάδα, στην πραγματικότητα.
Κλείνω: Η κυρία Καραμεσίνη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο των προκατόχων της. Δεν συμβαίνει συχνά. Μάλιστα, κάποια από τα projects βρίσκουν αφετηρία στην εποχή του κ. Κικίλια.
Υ.Γ.: Πρέπει να γίνουν (ακόμη πιο) πολλά και γρήγορα. Ο άνεργος δεν διαθέτει υπομονή. Και έχει το δίκιο όλου του κόσμου. Όμως, υπάρχουν απτά δείγματα ότι κάτι αλλάζει στον ΟΑΕΔ. Δεν είναι μόνο σύνθημα.