ΑΣΕΠ: Τέλος και επίσημα η ειδική εμπειρία από το Δημόσιο
Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου»: Διορίζονται υπεράριθμοι μόνιμοι - Δημιουργείται προηγούμενο για χιλιάδες διεκδικήσεις υποψηφίων
Την απόφαση του ΣτΕ που ανέτρεψε τα δεδομένα για την ειδική εμπειρία στην προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ “κατοχυρώνει” και επίσημα η νέα τροπολογία του ΥΠΕΣ που κατατέθηκε στη Βουλή.
Μέσω της τροπολογίας το υπουργείο Εσωτερικών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, δημιουργώντας ουσιαστικά προηγούμενο για όλες τις προκηρύξεις στις οποίες εφαρμόστηκε η ειδική εμπειρία.
Η απόφαση που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα», αφορά το σύνολο των 2.909 μονίμων θέσεων της προκήρυξης για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και αντιμετωπίζει το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε την προκήρυξη 4Κ/2020 ως προς το σκέλος της ειδικής εμπειρίας.
Ειδικότερα, επικυρώνει την ακύρωση κατά το μέρος που προέβλεψε ότι ειδική εμπειρία λαμβάνεται υπόψη ως προς σύνολο των προκηρυσσομένων θέσεων, δηλαδή και ως προς τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία αποτελεί βαθμολογούμενο κριτήριο.
Η λύση του υπουργείου Εσωτερικών
Η τροπολογία προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κατανέμονται, στις 2.909 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ΟΤΑ α’ βαθμού χώρας, προκηρύχθηκαν σύμψωνα υπ’ αρ. 4Κ/2020 προκήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) (τ. ΑΣΕΠ 15), όσοι περιλαμβάνονται στους αντίστοιχους οριστικούς πίνακες διοριστέων της εν λόγω προκήρυξης.
Υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία και περιλαμβάνονταν στους πίνακες κατάταξης της προκήρυξης αλλά όχι στους οριστικούς πίνακες διοριστέων, προλαμβάνονται σε προσωποπαγείς θέσεις τακτικού προσωπικού των οικείων δήμων και του ίδιου κλάδου και ειδικότητας αντίστοιχη με τη θέση για την οποία υπέβαλαν αίτηση, με ταυτόχρονη δέσμευση κενής οργανικής θέσης της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας και ανεξαρτήτως κλάδου, εφόσον υπάρχει, κατόπιν αιτήσεώς τους ΑΣΕΠ, η οποία υποβάλλεται σε προθεσμία 30 ημερών από την δημοσίευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου στο ΦΕΚ και εφόσον:
α) άσκησαν εμπρόθεσμα αίτηση ακυρώσεως κατά της συγκεκριμένης προκήρυξης ή υπέβαλαν αίτηση θεραπείας κατά των οριστικών πινάκων διοριστέων, ή αίτηση προς το ΑΣΕΠ ύστερα από τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης του ΣτΕ.
β) η συνολική τελική τους βαθμολογία υπερβαίνει την βαθμολογία του τελευταίου διοριστέου στην αντίστοιχη θέση προτίμησής τους, υπολογιζόμενου του κριτηρίου ειδικής εμπειρίας παρ. 3 του άρθρου 91 του ν. 4583/2018 (Α’ 212), με την επιφύλαξη του κριτηρίου εντοπιότητας.
Δείτε εδώ την απόφαση: