ΕΛΣΤΑΤ: 52.231 κενές θέσεις εργασίας – Τουρισμός, εμπόριο και υγεία αναζητούν χιλιάδες εργαζόμενους
Η ελληνική αγορά εργασίας συνεχίζει να αναζητά χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς οι κενές θέσεις εργασίας παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναζητούν προσωπικό σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας, με τον τουρισμό και την εστίαση να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 52.231 το πρώτο τρίμηνο του 2026, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση σε σχέση με τις 52.070 θέσεις που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Τουρισμός και εστίαση στην κορυφή των ελλείψεων
Ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες στελέχωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 18.192, αριθμός αισθητά αυξημένος σε σχέση με τις 11.028 θέσεις που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης εποχικού και εξειδικευμένου προσωπικού, ενισχύει τη ζήτηση για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια και συναφείς επιχειρήσεις.
Ποιοι κλάδοι αναζητούν περισσότερο προσωπικό
Μετά τον τουρισμό και την εστίαση, σημαντικές ανάγκες καταγράφονται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, όπου οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 6.123.
Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση και η άμυνα εμφανίζουν 5.389 κενές θέσεις, ενώ υψηλές παραμένουν οι ανάγκες στη μεταποίηση με 3.984 θέσεις και στον τομέα της υγείας και κοινωνικής μέριμνας με 3.976 θέσεις.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ζήτηση προσωπικού στις κατασκευές (2.611 θέσεις), στην εκπαίδευση (2.483), στις διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (2.049) και στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (1.848).
Την ίδια στιγμή, οι τομείς των τεχνών, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας εμφανίζουν 1.733 κενές θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνοντας τη διεύρυνση των αναγκών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Σταθεροποίηση αλλά όχι λύση στο πρόβλημα
Παρότι ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 2025, οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για πολλές επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά, πριν από δύο χρόνια, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, οι κενές θέσεις εργασίας είχαν φτάσει τις 70.825. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα δείχνει ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά συγκεντρώνεται πλέον σε συγκεκριμένους τομείς που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας το 2026
- Τουρισμός και εστίαση: 18.192
- Χονδρικό και λιανικό εμπόριο: 6.123
- Δημόσια διοίκηση και άμυνα: 5.389
- Μεταποίηση: 3.984
- Υγεία και κοινωνική μέριμνα: 3.976
- Κατασκευές: 2.611
- Εκπαίδευση: 2.483
- Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες: 2.049
- Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες: 1.848
- Τέχνες, αθλητισμός και ψυχαγωγία: 1.733
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας διατηρεί ισχυρή ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό. Το ζητούμενο πλέον είναι αν οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να καλύψουν τα κενά, ιδιαίτερα σε κλάδους που αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
- 5 λεπτά πριν Έρχονται αναδρομικά έως 1.800 ευρώ – Ποιοι κερδίζουν το επίδομα επικίνδυνης εργασίας
- 10 λεπτά πριν Υπουργείο Εσωτερικών: Έρχονται νέες προσλήψεις σε τρεις Δήμους
- 22 λεπτά πριν Επίδομα αδείας 2026: Ποιοι θα δουν αυξημένα ποσά το καλοκαίρι – Όλες οι αλλαγές
















