Το «βερεσέ» επέστρεψε στα φαρμακεία για τους συνταξιούχους

Η οικονομική ασφυξία που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι γίνεται πλέον ορατή ακόμη και στην πρόσβασή τους στα φάρμακα, καθώς η ακρίβεια και οι χαμηλές, «παγωμένες» εδώ και χρόνια συντάξεις τούς οδηγούν σε οδυνηρές επιλογές, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το ζήτημα της υγείας τους.
Στο Ηράκλειο, ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι ζητούν από τα φαρμακεία να παραλάβουν τα φάρμακά τους τώρα και να τα εξοφλήσουν στο τέλος του μήνα, όταν καταβληθεί η σύνταξή τους, επαναφέροντας μια πρακτική που θυμίζει άλλες, πολύ πιο δύσκολες εποχές.
Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των συνταξιούχων, η σύνταξη εξαντλείται πλέον πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους αντιμέτωπους με το δίλημμα αν θα καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης ή αν θα προμηθευτούν την αγωγή τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Γιώργος Λενακάκης, περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι πολλοί συνταξιούχοι απευθύνονται στα φαρμακεία και ζητούν να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακα με πίστωση, εξηγώντας ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν μόνο όταν μπουν τα χρήματα της σύνταξης στο τέλος του μήνα.
Ανάλογη εικόνα μετέφερε και ο γενικός γραμματέας των συνταξιούχων ΟΤΕ Ηρακλείου – Λασιθίου, Μιχάλης Βλησίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το μόνο παρήγορο στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι η στάση των φαρμακοποιών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν κατανόηση και εξυπηρετούν τους συνταξιούχους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παραλάβουν τα φάρμακά τους και να εξοφλήσουν αργότερα.
Την πίεση που δέχεται η τρίτη ηλικία επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. Ο φαρμακοποιός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Δημήτρης Δουλουφάκης, ανέφερε ότι το φαινόμενο έγινε ακόμη πιο έντονο μετά τις γιορτές, όταν οι συντάξεις καταβλήθηκαν νωρίτερα και τα διαθέσιμα χρήματα είχαν ήδη εξαντληθεί από τα μέσα Ιανουαρίου. Τότε, όπως είπε, πολλοί συνταξιούχοι άρχισαν να ζητούν μαζικά διευκολύνσεις για να μπορέσουν να προμηθευτούν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους.
Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι δεν περιορίζονται όλοι στο να ζητούν πίστωση. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, υπάρχουν και περιπτώσεις συνταξιούχων που, για να μην εκτεθούν ζητώντας «βερεσέ», καθυστερούν να αγοράσουν φάρμακα ή ακόμη και αλλάζουν μόνοι τους τη δοσολογία, περιορίζοντας τη λήψη τους για περισσότερες ημέρες. Πρόκειται για μια πρακτική εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μετατρέπει την οικονομική δυσχέρεια σε άμεση απειλή για την υγεία.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ηρακλείου, Νίκος Μεντζίνης, περιέγραψε με δραματικό τρόπο το αδιέξοδο, τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι καλούνται πλέον να επιλέξουν ανάμεσα σε βασικά αγαθά και φάρμακα. Όπως είπε, η σύνταξη τελειώνει περίπου στα μέσα του μήνα, όμως οι ανάγκες συνεχίζονται μέχρι το τέλος του, με αποτέλεσμα πολλοί ηλικιωμένοι να βρίσκονται μπροστά στο ερώτημα αν θα πάνε στο σούπερ μάρκετ για τα απολύτως αναγκαία ή αν θα αγοράσουν τα φάρμακά τους.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας των συνταξιούχων Δημοσίου Ηρακλείου, Μανόλης Βαρδουλάκης, ανέφερε ότι η πίεση είναι πλέον τόσο μεγάλη, ώστε δεν λείπουν ούτε οι περιπτώσεις συνταξιούχων που ζητούν ακόμη και οικονομική ενίσχυση από τα σωματεία και τις οργανώσεις τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως ανακοίνωσαν, θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό και απαντήσεις στα αιτήματά τους.
Μεταξύ των βασικών διεκδικήσεών τους είναι αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, δημιουργία δημόσιων οίκων ευγηρίας, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις προσωπικού και καλύτερη στήριξη των δομών περίθαλψης.
Από την έντυπη «Νέα Κρήτη»
- 3 λεπτά πριν Ακαθάριστα οικόπεδα 2026: Λήγει στις 15 Ιουνίου η προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ
- 6 λεπτά πριν Νέα Γραμμή 5 στο Μετρό της Αθήνας: Πότε ξεκινά και ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί
- 15 λεπτά πριν Καλάβρυτα: Πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο και κατέληξε ο ίδιος
















