ΓΣΕΕ: Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου
"Για πραγματικές αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους"
Για τους μισθούς και τις συμβάσεις εργασίας μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στο Mega Channel, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Έχει αποδιοργανωθεί το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση με το υπουργείο ωστόσο δεν βλέπω από την μεριά της κυβέρνησης το να θέλει να επανέλθει η εθνική συλλογική σύμβαση που είναι η διαπραγμάτευση του κατώτατου μισθούς με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πολεμήσεις την ακρίβεια, παρά με το να αυξηθούν οι μισθοί. Έχουμε πληθωρισμό κερδών», είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Οι κοινωνικοί εταίροι πάντα βολεύονται, αλλά επιζητούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων γιατί βοηθά στον ανταγωνισμό του κόστους εργασίας. Οι υγιείς επιχειρήσεις είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων. Είναι μνημονονιακός νόμος η διακοπή των συλλογικών συμβάσεων αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αποκατασταθεί οι ρυθμίσεις. Στο θέμα των μισθών δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα. Η ΓΣΕΕ πέτυχε το 751 ευρώ, εγώ το υπέγραψα. Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης πλέον μας έχει ξεπεράσει και η Ουγγαρία».
Αναφορικά με την απόκτηση στέγης υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος: «Είναι πανάκριβή γιατί τροφοδοτείται η ζήτηση με τα pass, με χρήματα που χρησιμοποιούνται από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Δίνονται κάποιες ενισχύσεις που τροφοδοτούν ένα εισόδημα που πάει στα ενοίκια και στις αγορές και έτσι πάνε τα ενοίκια στα ύψη. Οι άλλες χώρες τροφοδοτούν την προσφορά, δηλαδή στεγαστική πολιτική για κοινωνική κατοικία. Όχι τα γκέτο τα εργατικά».
Η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Οδηγία Ε.Ε
- Κάλυψη του 80% των εργαζομένων από ΣΣΕ
- ΓΣΕΕ: στη χώρα μας καλύπτεται μόνον το 29%
Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας
- Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 28%
- Αγοραστική δύναμη μείωση 8% από το 2019
Η ακρίβεια στη χώρα μας
- Ελλάδα: δεύτερη χώρα στην ακρίβεια
- Προτελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη
Προσιτή στέγη για όλους
- Πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών από το αποθεματικό του πρώην οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
- Σήμερα το 47,3% δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο
- Το 2022 το ποσοστό ήταν 29,1%
Διαβάστε επίσης: Αμαλιάδα: «Περιέφερε το νεκρό παιδί σε πανηγύρι – Μετά την κηδεία πήγε μπουζούκια!»