Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Κανονικά οι αγώνες με τις δύο intersex πυγμάχους
Το 2023 δεν κατάφεραν να περάσουν το τεστ φύλου λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης
Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο πυγμάχους με ανδρικά χρωμοσώματα αλλά βιολογικά γυναίκες να διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Πρόκειται για την Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία και τη Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, οι οποίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής και κατηγοριών ότι είναι τρανσέξουαλ, παρόλο που σε όλη τη διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας διαγωνίζονται ως γυναίκες.
Το 2023, και οι δύο αθλήτριες δεν κατάφεραν να περάσουν το τεστ φύλου λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα των αγώνων
Μετά την γρήγορη απόσυρση της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι, η οποία ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε δυνατά χτυπήματα, η Ιμάνι Κελίφ θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (03/08) την Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία στα προημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών.
Παράλληλα, η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν θα αναμετρηθεί σήμερα στις 16:30 με την Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν, για τη φάση των 16 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο αποκλεισμός και η κόντρα Ομοσπονδίας – ΔΟΕ
Η Ιμάνι Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ η Λιν-Γιου Τινγκ, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, είδε το χάλκινο μετάλλιό της να αφαιρείται στην ίδια διοργάνωση.
Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) ανέφερε ότι οι εξετάσεις των αθλητριών αποκάλυψαν ΧΥ χρωμοσώματα, τα οποία συνδέονται με το ανδρικό φύλο, αντί για τα ΧΧ που συναντώνται στις γυναίκες.
Οι αθλήτριες δεν είναι τρανς, αλλά ενδέχεται να είναι ίντερσεξ, μια κατάσταση όπου τα γεννητικά όργανα, τα αναπαραγωγικά συστήματα ή τα χρωμοσώματά τους δεν συμφωνούν πλήρως με τα τυπικά χαρακτηριστικά του φύλου τους. Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές κατά τη γέννηση, την εφηβεία ή ακόμα και αργότερα στη ζωή τους.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφεραν στο προσκήνιο την υπόθεση των αθλητριών μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του πυγμαχικού τουρνουά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αφού η IBA αποκλείστηκε για διαδικαστικούς λόγους. Η ΔΟΕ υιοθέτησε πιο ευέλικτους κανονισμούς σε σχέση με την IBA.