Πώς φτάσαμε σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών
«Μετωπική» σύγκρουση Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και IBA
Όταν η Άντζελα Καρίνι βγήκε από το Paris North Arena, φαινόταν καταρρακωμένη. Η Ιταλίδα νωρίτερα εγκατέλειψε τον αγώνα της μετά από 46 δευτερόλεπτα σε έναν από τους πιο επίμαχους αγώνες που έχουν γίνει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Καταγγέλλοντας την αδικία, η Καρίνι ισχυρίστηκε ότι η μύτη της μπορεί να είχε σπάσει από τις δυνατές γροθιές της Ιμανέ Κελίφ αφού επέμεινε ότι δεν μπορούσε να αγωνιστεί.
Όλα όσα εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη (1/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μαζική αντίδραση που ακολούθησε ήταν ουσιαστικά η εκδήλωση μιας συζήτησης που είχε ανοίξει καιρό πριν.
Κάποιοι ρώτησαν γιατί επιτράπηκε στην Κελίφ να μπει στο ρινγκ, δεδομένων των ανησυχιών του παρελθόντος για τα πλεονεκτήματα της τεστοστερόνης της Αλγερινής. Η Κελίφ απαλλάχθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό της από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας.
Όπως δήλωσε η Μαρίσσα Γουίλιαμσον στο Sky News, που πρόσφατα αντιμετώπισε στο ρινγκ την Κελίφ, “δεν είναι δίκαιο να στοχεύεις ένα άτομο, δεν είναι δίκαιο να βάζεις άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο. Επομένως, οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο.”
Μόλις πέρυσι, η Ιμανέ Κελίφ αποκλείστηκε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα για ζητήματα καταλληλότητας φύλου. Αλλά αυτός ο αγώνας άφησε ανοιχτή μια συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα ενός αθλητή να αγωνίζεται.
Μήπως ένα δυνητικό πλεονέκτημα δύναμης, με εγγενείς κινδύνους, αντισταθμίζει την επιθυμία να είναι κανείς χωρίς αποκλεισμούς και να μην εισάγει διακρίσεις;
Και στην καρδιά όλων αυτών, η Κελίφ, που θέλει απλώς να «πολεμήσει». Οι προσπάθειες της οποίας να παρηγορήσει ή να καθησυχάσει απορρίφθηκαν από την δακρυσμένη Ιταλίδα αντίπαλο, η οποία αποσύρθηκε στα 46 δευτερόλεπτα που διήρκεσε ο αγώνας.
«Μετωπική» σύγκρουση Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και IBA
Για μέρες η ίδια η διεξαγωγή αυτού του αγώνα του πρώτου γύρου των 66 κιλών όχι μόνο είχε αμφισβητηθεί, αλλά έφερε στο προσκήνιο τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA).
Ήταν η IBA που έτρεξε το παγκόσμιο πρωτάθλημα που κήρυξε την Κελίφ μη επιλέξιμη.
Η ΔΟΕ το αποκαλεί τώρα “αιφνίδια και αυθαίρετη απόφαση … χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία” εναντίον της Χελίφ και της Ταϊβανέζας Λιν Γιου-Τινγκ που πρόκειται να παρευρεθεί στο ρινγκ του Παρισιού την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι και η Λιν Γιου-Τινγκ φέρει ανδρικά χρωμοσώματα αλλά θεωρείται βιολογικά γυναίκα που στο παρελθόν δεν είχε περάσει τα τεστ καταλληλότητας φύλου. Η Ταϊβανέζα είχε επίσης αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα του Νέου Δελχί.
Ένας συνδυασμός ανησυχιών σχετικά με την ακεραιότητα και τη χρηματοδότηση της IBA από το ρωσικό κράτος οδήγησε τη ΔΟΕ να πάρει τον έλεγχο της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες – με το άθλημα να απειλείται να αποβληθεί εντελώς από τους Αγώνες.
Αυτό έθεσε τη ΔΟΕ στην πρώτη γραμμή αυτού του πιο ακανθώδους ζητήματος επιλεξιμότητας, αντιμέτωπη με ερωτήσεις στην κάμερα κατά τις καθημερινές ενημερώσεις του Παρισιού 2024 (ένα επίπεδο δημόσιας λογοδοσίας που απέχει πολύ από το καθολικό σε όλα τα αθλήματα).
Υπήρχαν προειδοποιήσεις κατά του στιγματισμού της Khelif και ενός «κυνηγιού μαγισσών» σχετικά με την επιλεξιμότητά της.
Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς προσπάθησε να κλείσει κάθε συζήτηση επιμένοντας: «Είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους και δηλώνεται ότι είναι γυναίκες».
Η ΔΟΕ θέλει να θέσει κανόνες βασισμένους σε επιστημονικά στοιχεία, παρότι μια αθλήτρια που κατά τη γέννηση είναι γυναίκα όμως θεωρείται βιολογικός άνδρας θα μπορούσε να αποκτήσει σωματικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων.
«Η τεστοστερόνη δεν είναι ένα τέλειο τεστ», είπε ο κ. Άνταμς. «Πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν τεστοστερόνη που είναι σε αυτό που θα ονομάζαμε «ανδρικά επίπεδα» και να είναι γυναίκες και να συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ως γυναίκες.
«Λοιπόν, αυτή η πανάκεια, αυτή η ιδέα ότι ξαφνικά κάνεις ένα τεστ για τεστοστερόνη και αυτό τακτοποιεί τα πάντα – δεν ισχύει, φοβάμαι» σημείωσε.