Ενεργειακό ντόμινο σε Ελλάδα και Δυτικά Βαλκάνια: Καταρρέουν τα ηλεκτρικά δίκτυα
Η «μάχη» του ΑΔΜΗΕ για να αποφευχθεί το γενικό μπλακ άουτ
Ένα ντόμινο εκτεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και μέρος της Κροατίας, προκαλώντας αναστάτωση στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα διασυνδεδεμένα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αυτών των χωρών κατέρρευσαν υπό το βάρος της αυξημένης ζήτησης, με τον ΑΔΜΗΕ να παρεμβαίνει για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση.
Ρεύμα: «Καίνε» τα τιμολόγια τον Ιούλιο
Μπλακ Άουτ στα Δυτικά Βαλκάνια με τα ηλεκτρικά δίκτυα
Η κατάρρευση των δικτύων ηλεκτροδότησης στα Δυτικά Βαλκάνια προκλήθηκε από την αυξημένη ζήτηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν την ανάγκη για ψύξη. Η υπερφόρτιση των δικτύων σε Αλβανία και Μαυροβούνιο οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, επηρεάζοντας και τις γειτονικές χώρες, όπως η Βοσνία και η Κροατία.
Η κατάρρευση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησε προβλήματα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, νοσοκομεία και beach bars.
Διακοπές μόνο για 1 στους 2 φέτος λόγω ακρίβειας
Ο Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.
Οι χειρισμοί από το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας στον Άγιο Στέφανο διατήρησαν την τάση ηλεκτροδότησης σε επιτρεπτά και αναγκαία επίπεδα, επιτρέποντας την επαναφορά της ηλεκτροδότησης σε Αλβανία και Μαυροβούνιο.
Τα στελέχη του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αλβανίας μάλιστα ευχαρίστησαν τον ΑΔΜΗΕ για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι Παγκόσμιες Επιπτώσεις των Διακοπών Ρεύματος
Οι διακοπές ηλεκτροδότησης δεν είναι πρόβλημα μόνο των Δυτικών Βαλκανίων. Τα ασταθή δίκτυα προκαλούν αστάθεια για τις επιχειρήσεις, επηρεάζουν την πολιτική και απειλούν ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευπάθειες ακόμη και σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Το Παράδειγμα του Κουβέιτ
Στο Κουβέιτ, οι κάτοικοι υπέφεραν από διακοπές ρεύματος τον Ιούνιο, όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου αναγκάστηκαν να κλείσουν σκόπιμα τμήματα του δικτύου για να αποτρέψουν την πλήρη διακοπή ρεύματος, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πάλευαν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Το περιστατικό οδήγησε τις πυροσβεστικές υπηρεσίες να πλημμυρίσουν με κλήσεις για διάσωση ανθρώπων που είχαν κολλήσει στα ασανσέρ.
Οι Προκλήσεις στην Καλιφόρνια
Στην Καλιφόρνια, οι ακραίοι καύσωνες προκάλεσαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος το 2020 και το 2022.
Το δίκτυο του Τέξας κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν μια σφοδρή χειμερινή καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένη βλάβη στις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε θανάτους και σημαντικές υλικές ζημιές.
Οι Επιπτώσεις στην Ελλάδα και η Αυξανόμενη Ζήτηση για Ηλεκτρική Ενέργεια
«Καθώς οι θερμοκρασίες και η πρόσβαση στον κλιματισμό αυξάνονται, το δίκτυο αναμένεται να επιβαρυνθεί περισσότερο», δήλωσε η Felicia Aminoff, αναλύτρια της BNEF. «Έχουμε ήδη δει μια αύξηση στη ζήτηση αιχμής το καλοκαίρι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, καθώς και στη Μέση Ανατολή».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, αναφέρουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Οι φορείς διασφαλίζουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση λόγω των καύσωνων, αναφέρουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.
Το φορτίο αιχμής αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα (15/7) τα 10.000 MW, με τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά να εκτινάσσονται λόγω της υψηλής ζήτησης και του ελλείμματος ισχύος στις βαλκανικές αγορές.
Για τις 18 και 19 Ιουλίου τα φορτία αιχμής εκτιμάται ότι θα κινηθούν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ πάνω και από τα 10.600 MW.