Πλανήτης - «καμίνι»: Οι ατέλειωτοι καύσωνες και η κλιματική κρίση
Αδύνατον στην παρούσα φάση να προβλεφθεί η έκταση των καταστροφών.
Έντονα κύματα ακραίας ζέστης πλήττουν πολλές περιοχές του κόσμου, από την Ευρώπη ως την Κίνα περνώντας από τις ΗΠΑ, όπου θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σε μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνούν πως είναι αδύνατον στην παρούσα φάση να προβλεφθεί η έκταση των καταστροφών που θα επιφέρουν οι επόμενοι μήνες. Ωστόσο, το καλοκαίρι, στο βόρειο ημισφαίριο, φέρνει ήδη μια σειρά ακραίων κλιματικών φαινομένων με αποτέλεσμα να καταγραφούν πρωτόγνωρες θερμοκρασίες.
Ελλάδα: Νέος καύσωνας με μεγαλύτερη ένταση
Στην χώρα μας, μετά τα 43αρια που σημειώθηκαν Παρασκευή και Σάββατο, από την Πέμπτη, έρχεται νέα θερμική εισβολή η οποία ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο έντονη. Μάλιστα. αυτή η δεύτερη θερμική έξαρση, όπως σημειώνουν οι μετεωρολόγοι, θα έχει όχι μόνο διάρκεια αλλά και ένταση πιθανόν και λίγο μεγαλύτερη από εκείνη της Παρασκευής και του Σαββάτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, 87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν υψηλές άνω των 40 βαθμών την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία.
«Ψήνεται» ο πλανήτης
Στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για πολλές πόλεις. Στη Σαρδηνία, τα θερμόμετρα έδειξαν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ευρώπη: 48,8 βαθμούς Κελσίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας, βιώνουν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. «Είναι πιθανά πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα θα είναι κοινά σε αρκετές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών» , προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).
Από το κύμα καύσωνα επηρεάζεται και η Βόρεια Αφρική, με θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς. Στην Ασία, αρκετές επαρχίες στη νότια και νοτιοανατολική Κίνα κατέγραψαν υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο έως και 40 βαθμούς Κελσίου, με την Κίνα να καταγράφει την Κυριακή θερμοκρασία-ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου.
Οι ειδικοί ανησυχούν για την είσοδο του παγκόσμιου κλίματος σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη και άγνωστη φάση, λόγω της εντεινόμενη κλιματικής κρίσης στην οποία προστίθεται και η επιστροφή του φαινομένου El Niño.
Το El Niño, που στα ισπανικά σημαίνει «μικρό αγόρι», εκδηλώνεται όταν οι συνήθεις άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του ισημερινού εξασθενούν και θερμότερα νερά ωθούνται ανατολικά, προς τη δυτική ακτή της Αμερικής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μέτριο έως ισχυρό El Niño το φθινόπωρο και το χειμώνα συσχετίζεται με υγρότερες από το μέσο όρο συνθήκες από τη νότια Καλιφόρνια έως την ακτή του Κόλπου και ξηρότερες από το μέσο όρο συνθήκες στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού και την κοιλάδα του Οχάιο.
Όταν η υπερθέρμανση του πλανήτη και το El Niño «χτυπούν» ταυτόχρονα, «μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τι είναι απλώς ένα καιρικό φαινόμενο και τι αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης τάσης», δήλωσε στο CNBC ο Τίμοθι Κάντι, καθηγητής στο τμήμα ατμοσφαιρικών και ωκεάνιων επιστημών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Νέα κλιματική εποχή
«Μεταβαίνουμε από ένα παλιό κλίμα, σε ένα νέο. Παρακολουθούμε ολοένα και πιο καυτά κύματα καύσωνα, όλο και πιο βίαιες καταιγίδες και όλο και πιο μεγάλες χαλαζοπτώσεις. Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεταβλητό κλίμα που μπορεί να αλλάζει από την ηλιοφάνεια έως τις καταρρακτώδεις βροχές», εκτιμά ο Σεμπαστιάν Ντοτρλούπ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει πραγματικά ολόκληρο το κλίμα μας.Το νιώθουμε στα στατιστικά από το 2015 λίγο πολύ», προσθέτει ο Βέλγος κλιματολόγος.
«Οι καταιγίδες μπορεί να γίνουν πιο έντονες. Οδεύουμε και, στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη πατήσει το πόδι μας σε αυτό: Προς ισχυρότερες και πιο ακραίες μορφές των καιρικών φαινομένων. Όπως για παράδειγμα ξηρασίες, καύσωνες. Και όλα αυτά τα είδη καιρού άρχισαν, από το 2015, να επιταχύνονται, να συμβαίνουν όλο και πιο νωρίς και πιο έντονα. Και έτσι, σε αυτό, πράγματι, βλέπουμε ότι το κλίμα ήδη αλλάζει» συμπληρώνει ο ίδιος.
Κι άλλοι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι τα φαινόμενα «αγριεύουν» λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Η δική μας έρευνα δείχνει ότι η παρατηρούμενη τάση προς συχνότερα επίμονα καλοκαιρινά ακραία καιρικά φαινόμενα – κύματα καύσωνα, πλημμύρες, – οφείλεται στην ανθρωπογενή αύξηση της θερμοκρασίας», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, καθηγητής γεωεπιστημών και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, μιλώντας στο CNBC.
Ο Πολ Ούλριχ, καθηγητής περιφερειακής και παγκόσμιας μοντελοποίησης του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε ότι συμφωνεί. «Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των κυμάτων καύσωνα, των πλημμυρών και των πυρκαγιών μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην κλιματική αλλαγή», δηλώνει. «Μέσω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, έχουμε παγιδεύσει περισσότερη θερμότητα κοντά στην επιφάνεια, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότερη υγρασία στον αέρα και ξηρότερη επιφάνεια της γης», εξηγεί ο Ούλριχ.