Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με μείωση κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
Έρχονται ρυθμίσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, «όχι» Σταϊκούρα για μείωση ΦΠΑ
Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς πρόκειται να ανακοινώσει στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Κατηγορηματικό «όχι» σε μείωση ΦΠΑ και των συντελεστών.
«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».
Όπως ανέφερε (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»), υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».
Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».
Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».
Ακόμη, ο κ. Οικονόμου είπε πως η πρόθεση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και να παράσχει ουσιαστική στήριξη και στα πολύ δύσκολα με τα lock down, στηρίζοντας την οικονομία αλλά και τα εισοδήματα, την ελληνική κοινωνία, και στην ίδια γραμμή θα συνεχίσει. Εξήγησε ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών έγινε με διάφορους τρόπους, αύξηση του κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και θα συνεχίσει να γίνεται και τη νέα χρονιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και προσεκτικές γιατί η οικονομική πολιτική στήριξης, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη στέρεα βάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε έσοδα, που βασίζεται σε πόρους, σε μία σειρά από πράγματα.
Αναφορικά με το τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα και πλήρως, ώστε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος ή να μην υπάρχουν ασάφειες που θα δημιουργούν προβλήματα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και αντιμετώπισε μία σειρά από προβλήματα πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις.
Επίσης, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η μεγάλη διασπορά της Όμικρον υποχρεώνει αρκετούς εργαζόμενους να παραμένουν στο σπίτι. «Αυτή η μαζικότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο» είπε και διαβεβαίωσε πως «θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι άνθρωποι, ο εργοδότης να καλύπτει την αποζημίωση που πρέπει να καλυφθεί και ο ΕΦΚΑ να συμμετέχει γιατί δεν μιλάμε για μικρά ποσά. Έχουμε τα εργαλεία και θα το αντιμετωπίσουμε».
Συνολικά, έδωσε το στίγμα ότι η κυβέρνηση είναι με την κοινωνία και «είμαστε στο πλευρό της για όλες της τις ανησυχίες είτε αυτές αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας είτε τη διαχείριση της ακρίβειας».
Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα στους 60 και άνω που παραμένουν ανεμβολίαστοι.