Επίδομα θέρμανσης 2026: Ποιοι θα δουν περισσότερα χρήματα στον λογαριασμό τους πριν από τα Χριστούγεννα
Αυξημένα ποσά αναμένεται να λάβουν χιλιάδες νοικοκυριά πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027 προβλέπεται ενισχυμένη. Η πρώτη πληρωμή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου, με τους παλαιούς και τους νέους δικαιούχους να λαμβάνουν διαφορετικά ποσοστά προκαταβολής.
Το επίδομα θέρμανσης αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για τα νοικοκυριά ενόψει του χειμώνα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος της ενέργειας εξακολουθεί να επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 130 έως 1.560 ευρώ, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που πληροί κάθε δικαιούχος και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής κατοικίας του.
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν αυξημένη προκαταβολή
Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά το ύψος της προκαταβολής, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο κατά 30%.
Για όσους είχαν λάβει επίδομα θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2025-2026, η προκαταβολή αναμένεται να αντιστοιχεί περίπου στο 80% του ποσού που είχαν εισπράξει την προηγούμενη χρονιά.
Για παράδειγμα, ένας δικαιούχος που είχε λάβει πέρυσι 300 ευρώ θα μπορούσε να εισπράξει προκαταβολή περίπου 240 ευρώ, εφόσον ισχύσει ο συγκεκριμένος υπολογισμός.
Αντίστοιχα, για προηγούμενο επίδομα 500 ευρώ, η προκαταβολή θα μπορούσε να φτάσει τα 400 ευρώ.
Ιδιαίτερα ευνοϊκή εμφανίζεται η πρόβλεψη για τους νέους δικαιούχους, καθώς το ποσοστό της προκαταβολής αυξάνεται από το 50% στο 65% του επιδόματος που δικαιούνται.
Έτσι, ένα νοικοκυριό που εντάσσεται για πρώτη φορά στο μέτρο και δικαιούται συνολική ενίσχυση 400 ευρώ θα μπορούσε να λάβει αρχικά 260 ευρώ, αντί για 200 ευρώ με το προηγούμενο ποσοστό.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και βασίζονται στα αναφερόμενα ποσοστά προκαταβολής.
Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Η καταβολή της προκαταβολής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που μεταδίδει η ΕΡΤ.
Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί η έγκαιρη υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν ότι έχουν καταχωρίσει σωστά τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί η ενίσχυση.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη δήλωση του IBAN, καθώς ο αιτών πρέπει να εμφανίζεται ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού.
Ποια εισοδήματα εξασφαλίζουν δικαίωμα στο επίδομα
Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα, με το ανώτατο ετήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ για άγαμους και στις 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 29.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται πρόσθετη προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Εκτός από τα εισοδηματικά, εξετάζονται και τα προβλεπόμενα περιουσιακά κριτήρια.
Διπλό όφελος για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης
Πέρα από την αυξημένη προκαταβολή, πρόσθετη οικονομική ελάφρυνση αναμένεται να έχουν τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με πετρέλαιο.
Η συνολική μείωση στην τιμή πώλησης υπολογίζεται στα 40 λεπτά ανά λίτρο, μέσω της συνδυασμένης παρέμβασης του κράτους και των διυλιστηρίων.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, ένα νοικοκυριό που θα προμηθευτεί 1.000 λίτρα πετρελαίου θα μπορούσε να εξοικονομήσει 400 ευρώ από την τιμή αγοράς.
Η συγκεκριμένη έκπτωση εφαρμόζεται απευθείας στην αντλία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή υποβολή αίτησης.
Όσοι πληρούν παράλληλα τις προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης θα μπορούν να επωφεληθούν και από τα δύο μέτρα, περιορίζοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος θέρμανσης.
Με την έναρξη των αιτήσεων να πλησιάζει, το ενδιαφέρον των νοικοκυριών στρέφεται πλέον στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας και στην πρώτη καταβολή της ενίσχυσης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τις γιορτές.
- 14 λεπτά πριν Μαρινάκης: «Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν» – Τι είπε για την ακρίβεια και το επίδομα θέρμανσης
- 41 λεπτά πριν ΔΕΔΔΗΕ: Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για 16 ειδικότητες – Όλες οι προθεσμίες
- 1 ώρα πριν Ανατροπή για τον χειμώνα 2026-2027: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία









