5.000 προσωρινές άδειες σε παράνομους μετανάστες για εργασία
Έως και 40.000 οι προς νομιμοποίηση
To νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε προ μηνών με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 262 βουλευτών, για τη χορήγηση ειδικής άδειας παραμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, «άρχισε ήδη να αποδίδει», καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 5.000 προσωρινές άδειες, οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αγγίζουν τις 15.000 και εκτιμάται ότι έως το τέλος της διαδικασίας θα νομιμοποιηθούν 30.000 με 40.000 αιτούντες.
«Διαφέρουμε από τα άκρα, υποστηρίζουμε την νόμιμη και βιώσιμη μετανάστευση με νόμους και κανόνες ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν πιστεύουμε στα ανοικτά σύνορα όπως στα άκρα αριστερά, προσπαθούμε να πάρουμε τη μέση οδό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και τις ανησυχίες των πολιτών και που είναι ανάμεσα στους ξενοφοβικούς από τη μία πλευρά και τους αφελείς από την άλλη πλευρά», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε παρέμβασή του την Παρασκευή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
15.000 καταχωρήσεις μεταναστών με προσφορές για εργασία
Μέχρι στιγμής, ενημέρωσε ο ίδιος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχουν 15.000 καταχωρήσεις μεταναστών με προσφορές για εργασία που ζητούν άδειες εργασίας και έχουν εκδοθεί 5.000 προσωρινές άδειες.
Και προσδοκία, πρόσθεσε, είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς καθημερινά, όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 300 αιτούντες.
Το δεύτερο βήμα, υπογράμμισε ο υπουργός, είναι οι συμφωνίες εργατικής κινητικότητας με χώρες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Μολδαβία και η Γεωργία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος με την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία και στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προωθούνται αλλαγές που θα καταστήσουν ευκολότερη και ταχύτερη και τη διαδικασία των μετακλήσεων ξένων εργατών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, από 3 σε 5 χρόνια.
Ήδη άλλωστε έχει εγκριθεί (εδώ) μετάκληση τουλάχιστον 200.000 εργατών από τρίτες χώρες και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε διάταξη για τους μετανάστες εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: