180.000 νέες θέσεις εργασίας "φέρνει" το Ταμείο Ανάκαμψης
Πότε και από που
Με ένα ποσό άνω των 5,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδιώκει η κυβέρνηση να στηρίξει την απασχόληση στη χώρα και να αυξήσει κατά 180.000 τις νέες θέσεις εργασίας.
Στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για τη συνολική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να προσφέρει περίπου το 1/6 των 30,919 δισ. ευρώ που θα δοθούν στη χώρα για να βγει από την κρίση.
Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7% έως το 2026, ενώ θα υπάρξουν μόνιμα κέρδη στην απασχόληση από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και από την αύξηση της παραγωγικότητας.
Στην παρουσίαση που έγινε τονίστηκαν οι άξονες που θα πραγματοποιηθεί η μεταρρύθμιση του εργασιακού νόμου με τους εξής άξονες:
- Εργάνη ΙΙ
- Εκσυγχρονισμός συλλογικού εργατικού και συνδικαλιστικού δικαίου
- Προσαρμογή στην τηλεργασία
- Αντιμετώπιση παρενόχλησης και βίας στην εργασία
- Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά έργα για την προσαρμογή στην εφαρμογή των διατάξεων της μεταρρύθμισης του εργατικού νόμου, όπως την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, το ψηφιακό σύστημα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, την ψηφιοποίηση του ΣΕΠΕ. Το έργο βοηθάει στην αποκατάσταση ενός ομαλού εργασιακού περιβάλλοντος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και στην μείωση των φαινομένων άτυπης εργασίας.
Θα υπάρξει μεταρρύθμιση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (ALMP) ύψους 479 εκατ. ευρώ, που ανασχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο των ενεργών πολιτικών και προωθεί ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για άνεργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης.
Θα προχωρήσει μεταρρύθμιση στις παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, που κοστολογείται στα 162 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στόχος η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.
Θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε 118 τοπικά κέντρα προώθησης της απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ με δαπάνη 41 εκατ. ευρώ. Άλλα 16 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για να αναβαθμιστούν και να ψηφιοποιηθούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού.
Με ένα ποσό 1,04 δισ. ευρώ θα γίνει ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση των παρόχων και η αμοιβή τους θα συνδέεται με εκείνη των καταρτιζόμενων. Η απόκτηση δεξιοτήτων θα πιστοποιείται από τρίτους με στόχο η κατάρτιση να έχει διαρκή σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο για τις Δεξιότητες.
Άλλα 471 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ερευνητικά προγράμματα, πανεπιστημιακού επιπέδου. Θα υπάρξουν συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ενώ θα υπάρξει προώθηση της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων μα άλλα Ιδρύματα στο εξωτερικό. Θα χορηγείται πιστοποιητικό εκπαιδευτή για αποφοίτους πανεπιστημίων όπου είναι αναγκαίο.
Θα εκσυγχρονιστεί το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους του ΟΑΕΔ. Έμφαση θα δοθεί στην απόκτηση βασικών και ψηφιακών δεξιοτήτων, με τη δαπάνη να ανέρχεται στα 131 εκατ. ευρώ.
Επίσης θα αναβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με ένα ποσό της τάξης των 69 εκατ. ευρώ. Άλλα 92 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να εκσυγχρονιστούν και να ανανεωθούν όλες οι υποδομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, με 364 εκατ. ευρώ θα υπάρξει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.
Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει ακόμα τη χορήγηση 184 εκατ. ευρώ για παιδική προστασία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών. Άλλα 104 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία.
Ξεχωριστά κονδύλια προβλέπονται για την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων (166 εκατ. ευρώ), τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνικής υποστήριξης ( 12 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων (46 εκατ. ευρώ), της μονάδες παιδικής μέριμνας σε χώρους εργασίας (14 εκατ. ευρώ), την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας (32 εκατ. ευρώ) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου (42 εκατ. ευρώ).