Βγήκαν τα "μαχαίρια" στη ΝΔ: Το πολιτικό στίγμα Σαμαρά, Καραμανλή και η αντίδραση Μαξίμου
Ηχηρές, ίσως και υπέρ το δέον οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών
Η παρουσία των πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για το βιβλίο «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον σε πολιτικό και σημειολογικό επίπεδο.
Ηχηρή, ίσως και υπέρ το δέον, αποδείχθηκε τόσο σε πολιτικό όσο και σημειολογικό επίπεδο, η κοινή παρουσία των δυο πρώην Πρωθυπουργών Καραμανλή-Σαμαρά στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» του δημοσιογράφου, Μανώλη Κοττάκη, στο Πολεμικό Μουσείο.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν άκρως επιθετικός προς την κυβέρνηση, κινούμενος έντονα σε ιδεολογική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως, ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε έναν πιο ήπιο τόνο, εστιάζοντας στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις παραδοσιακές αξίες της επικρίνοντας όμως τις αδυναμίες της ΕΕ και τις πολιτικές ελίτ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με έντονο ύφος, επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η διεύρυνση της ΝΔ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και για την υποχώρηση της πολιτικής προς όφελος της επικοινωνίας και του TikTok. Επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Το Πολιτικό στίγμα Καραμανλή και οι «ηχηρές» απουσίες
Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή είχε υπερκομματικό χαρακτήρα, τονίζοντας την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και προστασία των εθνικών συμφερόντων. Υπογράμμισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά και την κριτική απέναντι στις αδυναμίες της ΕΕ και τις πολιτικές ελίτ.
Η κοινή εμφάνιση των δυο Πρωθυπουργών έστειλε σαφή μηνύματα στο Μαξίμου, κρατώντας ζωντανή τη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Ειδικότερα, η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά δυσχεραίνει περαιτέρω τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό, ενώ η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εκδήλωση ενίσχυσε το «παγωμένο» κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών.
Παρά την κινητοποίηση, η αίθουσα ήταν κατάμεστη αλλά πολλοί βουλευτές απουσίαζαν, δείγμα του κλίματος που επικρατεί στο κόμμα. Παρόντες ήταν περίπου 30 βουλευτές από τους 158 της Κ.Ο της ΝΔ, με τους περισσότερους να αποφεύγουν να συμμετέχουν σε εσωκομματικά παιχνίδια.
Η κριτική Καραμανλή και τα εθνικά ζητήματα
Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε τη βαθιά κρίση στην Ευρώπη λόγω της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της κρίσης στην Ουκρανία. Επέκρινε την αδυναμία των ευρωπαϊκών ηγεσιών να αντιληφθούν τις ανησυχίες των πολιτών και υπογράμμισε τη γενικευμένη πολιτική κρίση και την απομάκρυνση των πολιτών από τα ιστορικά κόμματα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς την Αλβανία και τα Σκόπια για τις προκλητικές τους συμπεριφορές, τονίζοντας ότι η πορεία τους προς την ΕΕ εξαρτάται από την Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την απειλή που αποτελούν για την Ελλάδα και την Κύπρο. Κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ζητήματα χωρικών υδάτων και ΑΟΖ τάχθηκε επίσης ο Καραμανλής.
Αντίδραση Μαξίμου
Το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει τις ομιλίες των πρώην Πρωθυπουργών, προτιμώντας να μην ρίξει λάδι στη φωτιά, μέσω κύκλων.
Με την κοινή τους εμφάνιση, οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί όχι μόνο αναβίωσαν τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις αλλά και έδωσαν το στίγμα για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός ΝΔ.