Τον Σεπτέμβριο οι προκηρύξεις για γιατρούς σε νησιά και άγονες περιοχές
Εν αναμονή της ΚΥΑ
Μετά το πέρας του καλοκαιριού, αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων γιατρών σε νησιά και άγονες περιοχές σε όλη τη χώρα.
Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα περιλαμβάνει τα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα καλύψουν θέσεις σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας νησιωτικών περιοχών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρά κενά.
Παρότι τα κίνητρα είχαν προαναγγελθεί ήδη από την Άνοιξη, θα εφαρμοστούν τελικώς από το Φθινόπωρο και μετά, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη που θα περιγράφει τα κενά στο εθνικό σύστημα υγείας.
Τι ισχύει με τα κίνητρα
Αν και τα κίνητρα έχουν λίγο πολύ δημοσιοποιηθεί από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν φαίνεται να αποτελούν «σημείο έλξης» για το ιατρικό προσωπικό της χώρας, με βάση τουλάχιστον τα όσα μεταφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών.
Πρόκειται άλλωστε για ένα αυξημένο επίδομα που ήδη δίνεται σήμερα και μπορεί στις ειδικότητες που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις όπως είναι αυτή της Παθολογίας και της Αναισθησιολογίας, να φθάσει και τα 600€ το μήνα ώστε οι γιατροί να μετακινηθούν στη νησιωτική χώρα αλλά και σε περιοχές απομακρυσμένες.
Ταυτόχρονα υπάρχει η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι θα εξασφαλιστεί και στέγη για το ιατρικό προσωπικό που θα επιλέξει να καλύψει τα κενά στο ΕΣΥ αλλά θα είναι υποχρεωμένο να παραμείνει στη θέση του για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εν αναμονή προσλήψεων
Πάντως η κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά διαβεβαιώνει πως θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Προσλήψεις όμως τις οποίες είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα λίγο πριν την ΔΕΘ προαναγγέλλουν ότι μέσα στο έτος θα γίνουν 6.500 μόνιμες προσλήψεις στο σύστημα υγείας, αν και ο συγκεκριμένος αριθμός είχε ανακοινωθεί και από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης.
Μ’ αυτά και με αυτά όμως τα νοσοκομεία και οι δημόσιες μονάδες υγείας παραμένουν χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες στον κατάλληλο χρόνο για τους ασθενείς.
Από την άλλη το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι τα προβλήματα στο ΕΣΥ θα υπάρχουν πάντα, αλλά θα γίνονται βελτιωτικές κινήσεις. Επιχειρηματολογεί μάλιστα ο υπουργός Υγείας ότι άμεσα θα υπάρχουν νέα κτίρια που ανακατασκευάζονται με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αλλάξουν όλη την αντίληψη και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.
Διαβάστε επίσης: