Tι να κάνετε αν δέχεστε εκφοβισμό στη δουλειά σας μέσω email ή social media
Γράφει η ψυχολόγος του CSI Institute, Πόλυ Κεφάλα
Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει να εργάζεται σε ένα εκφοβιστικό περιβάλλον. Το να υποβάλλεται ένα άτομο σε μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί θέματα ψυχικής υγείας που με τη σειρά τους οδηγούν σε σωματικά συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται κάποιος να αντιμετωπίζει τέτοιες συμπεριφορές από συναδέλφους του είτε από ανώτερους του.
Ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα ως μια στάση επιθετικής συμπεριφοράς, το άτομο που εκφοβίζει προσπαθεί να υπονομεύσει το συνάδελφό του, τη φήμη του και την απόδοσή του. Αυτά τα άτομα συνήθως, για δικούς τους πάντα προσωπικούς λόγους, επιλέγουν άτομα στην εργασία όπου είναι πιο ευάλωτα και αδύναμα.
Ο εκφοβισμός στην εργασία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως:
- Σεξουαλική παρενόχληση, φωνές, κακή κριτική και απειλές.
- Εκφοβισμός μέσω email και σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, σε αυτή την περίπτωση η αποστολή ενός επιθετικού email σε κάποιον συνάδελφο προσβάλει εξίσου το ίδιο τον παραλήπτη όπως και στην παραπάνω περίπτωση.
- Ακόμη μπορεί κάποιος ανώτερός σας στο χώρο εργασίας σας να σας βομβαρδίζει με επιπλέον φορτίο εργασίας από ότι θα έπρεπε, απειλώντας σας να διεκπεραιωθούν άμεσα φοβίζοντάς σας για απόλυση εάν δεν υλοποιηθούν όλα.
- Άλλη εκφοβιστική κατάσταση στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι με αρνητικά και χλευαστικά σχόλια του ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόδοσή του στην εργασία και κάποιες φορές μπορεί να πάρει και τη μορφή προσωπικής έκτασης.
Eπιπτώσεις εργασιακού εκφοβισμού (bullying)
Οι συνέπειες του εκφοβισμού για το θύμα μπορεί να είναι σοβαρές, πολύ αναφέρουν υπερβολικό στρες, κατάθλιψη και μειωμένη αυτοπεποίθηση τα οποίο συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα με το στομάχι, δερματικά εξανθήματα, προβλήματα ύπνου και πίεσης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εξαιτίας όλων αυτών των καταστάσεων, η εργασιακή απόδοση του ατόμου που δέχεται τον εκφοβισμό, να «πέφτει», να μην αποδίδει σε στόχους της εταιρείας και να υποβιβαστεί και άλλο η θέση του, οδηγώντας σε καταστροφική πορεία την καριέρα του.
Πώς να το αντιμετωπίσετε:
Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται εκφοβισμό πρέπει να αναλάβουν δράση και να ανταπαντούν στα σχόλια του εκάστοτε συνάδελφου που είναι επικριτικός και χλευαστικός με ήρεμο τρόπο όσο δύσκολο και να ακούγεται αυτό, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνεται, εκφράζοντας το τι περνάει και τι νιώθει ως άτομο και προσωπικότητα και στο τέλος να ζητήσει να σταματήσει όλο αυτό.
Στην περίπτωση που και αυτό δεν είναι δυνατό για να σταματήσει μια εκφοβιστική κατάσταση πρέπει μιλήσει με αντιπαράθεση στην επιθετική συμπεριφορά του συναδέλφου. Αν αυτές οι στρατηγικές δεν ευδοκιμήσουν το επόμενο βήμα είναι το άτομο να μιλήσει στον υπεύθυνο ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας. Εάν πάλι ούτε αυτό είναι βοηθητικό, μήπως θα ήταν ωφέλιμο να σκεφτείτε για μια νέα δουλειά;
Συνοψίζοντας εάν λαμβάνετε απειλητικά μηνύματα και σχόλια είναι θεμιτό να κάνετε έναν αποκλεισμό στην ηλεκτρονική διεύθυνση ή να κάνετε αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αιτιολογώντας την κατάσταση. Η παρενόχληση στο διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο ζήτημα που δεν πρέπει να παραμένει σιωπηλό. Βρείτε ανθρώπους που μπορεί να σας βοηθήσουν και μιλήστε σε ειδικούς. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι σοβαρό και όλα τα παραπάνω δεν ανταποκρίνονται σε βοηθητικές λύσεις για εσάς, η αστυνομία μπορεί να σας βοηθήσει ή αντίστοιχοι φορείς μη κερδοσκοπικοί που ασχολούνται με τον εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
(*) Η κυρία Κεφάλα είναι Ψυχολόγος του CSI Institute