Θύρα 7: 43 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού (vid, pics)
Η "μαύρη" μέρα που επισκίασε έναν θρίαμβο και οι συμπτώσεις του 1980 και 1973
Συμπληρώθηκαν 43 χρόνια (8/2/1981), από την μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε ο ελληνικός αθλητισμός στην ιστορική πλέον Θύρα 7. Ο θρίαμβος με 6-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ, που επισκιάστηκε από τον θάνατο 21 νέων ανθρώπων.
Το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν τις 17:00, όταν μέσα στον ενθουσιασμό τους, δεκάδες οπαδοί των «ερυθρόλευκων» έτρεξαν από τη Θύρα 7 προς την έξοδο του παλιού σταδίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και να κινηθούν στις θύρες 5 και 6, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου.
Συνολικά, ακαριαίο θάνατο βρήκαν 19 άτομα (μεταξύ των οποίων και ένας οπαδός της ΑΕΚ), ενώ άλλοι 55 μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία του Πειραιά και ειδικότερα στο Τζάνειο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όταν ακόμα δύο άτομα που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Πειραιά, έχασαν τη μάχη της ζωής έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία.
Θύρα 7: Η 8η Φεβρουαρίου που “βύθισε” στο πένθος όλη τη χώρα
Εκείνη την ημέρα, συμπληρώθηκε η 20ή αγωνιστική και ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ΑΕΚ, που μαζί με τον Άρη διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, που πάντα προσελκύει χιλιάδες φιλάθλους.
Το γήπεδο «Καραϊσκάκη» είχε γεμίσει από νωρίς με 35.450 φίλους και φίλες των δύο ομάδων, που είχαν αγοράσει εισιτήριο, αλλά και με πολλούς ακόμη που είχαν μπει χωρίς εισιτήριο. Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή και φιλική, χωρίς να υπάρχουν επεισόδια μεταξύ των δύο ομάδων.
Ο Ολυμπιακός συνέτριψε την «Ένωση» 6-0, με χατ τρικ του Γαλάκου, και από ένα τέρμα των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα. Οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύριζαν στις εξέδρες για τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους, που τους έφερνε πιο κοντά στο πρωτάθλημα. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, πολλοί από αυτούς κατέβηκαν στα σκαλιά της Θύρας 7, με σκοπό να μεταβούν στη Θύρα και να αποθεώσουν τους πρωταγωνιστές του θριάμβου.
Όμως, όταν έφτασαν στην έξοδο, βρήκαν μπροστά τους μια μισόκλειστη πόρτα. Μια πόρτα που δεν είχε ανοίξει ποτέ και δεν επέτρεπε στον κόσμο να βγει στο γήπεδο. Μια πόρτα που φυλάκισε 21 ψυχές και δημιούργησε μια Η είδηση των νεκρών συγκλονίζει όλη τη χώρα και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα πένθους και συμπόνιας.
Δεν υπάρχουν πλέον νικητές και χαμένοι. Δεν υπάρχουν πλέον χρώματα και συμπάθειες. Δεν υπάρχουν πλέον λόγια και συναισθήματα. Δεν υπάρχουν πλέον λόγοι γι’ αυτό που συνέβη, καθώς πρόκειται από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες, αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.
Δείτε πως μετέδωσε το κρατικό κανάλι την τραγωδία στη Θύρα 7, αμέσως μετά το δυστύχημα:
Θύρα 7: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας έξω από τα νοσοκομεία – Πως “υποδέχτηκε” ο τύπος της εποχής το συμβάν
Στο άκουσμα της είδησης της τραγωδίας στη Θύρα 7, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών, ενώ γίνεται παράκληση να ενεργοποιηθεί και το νοσοκομείο ΚΑΤ, για την μεταφορά βαριά τραυματισμένων.
Θα ακολουθήσουν σκηνές αλλοφροσύνης στο Τζάνειο από τους συγγενείς, ενώ πολλοί απ’ αυτούς και ειδικότερα μητέρες που βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου θα λιποθυμήσου.
Παράλληλα, αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχας. Δυστυχώς ακολούθησαν κι άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.
Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.
Αργά το βράδυ, γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.
Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά – σιγά από τα δύο νοσοκομεία.
Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής, για την αιματοχυσία στο Φαληρικό στάδιο:
Θύρα 7: Τι ακολούθησε της τραγωδίας
Ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης επισκέπτεται το Τζάνειο όπου έχουν μεταφερθεί οι νεκροί και οι τραυματίες. Ενημερωμένος για την τραγωδία και τα θύματα, δηλώνει ότι “ήταν ένα ατύχημα. Δε φέρει κανείς ευθύνη”.
Τις επόμενες ημέρες, μέλη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι “αν βρεθεί ευθύνη, οι ένοχοι θα τιμωρηθούν”. Διατάσσεται έρευνα για τα περιστατικά της τραγωδίας και τον Οκτώβριο του 1982 εκδίδεται η έκθεση των ειδικών.
Από εκεί και πέρα, ο εισαγγελέας του Πειραιά Ναπολέων Παντγιώρας αναλαμβάνει και ζητά την κατηγορία των υπεύθυνων.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έξι αστυνομικοί και πέντε μεταφορείς που ήταν επί καθήκοντος στην Θύρα 7 εκείνη την Κυριακή κατηγορούνται.
Τους κατηγορούν για αθέλητο ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβών.
Θύρα 7: Η δίκη, η αθώωση των θυρωρών και οι συμπτώσεις του 1973 και 1980
Το πρώτο δικαστήριο έλαβε χώρα τρία χρόνια μετά το συμβάν. Κατηγορούμενοι κρίθηκαν πέντε φύλακες και πέντε αστυνομικοί.
Ο τότε Αττικάρχης, Γιώργος Παντελάκης, είχε επισημάνει κατασκευαστικά λάθη του γηπέδου, αλλά τα λεγόμενα του δεν απασχόλησαν το δικαστήριο. Πρακτικά, αυτό συνέβη γιατί τα κατασκευαστικά αδικήματα, θεωρήθηκαν πλημμελήματα και έτσι παραγράφηκαν λόγω πενταετίας από την κατασκευή του γηπέδου.
Μάλιστα, τα κατασκευαστικά προβλήματα είχαν δώσει προειδοποιήσεις, καθώς πριν από το συμβάν του 1981, υπήρξαν δύο συμβάντα με τραυματίες, αλλά χωρίς θανάτους, το 1973 και το 1980.
Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου στις 15 Μαρτίου 1984 ήταν καταδικαστική για τους πέντε φύλακες με ποινή φυλάκισης 10 ετών στον καθένα και αθωωτική λόγω αμφιβολιών για τους αστυνομικούς. Μετά την καταδίκη τους οι πέντε φύλακες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στις 13 Φεβρουαρίου 1986, άρχισε στο τριμελές εφετείο του Πειραιά η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Οι διαδικασίες διακόπηκαν επανειλημμένα με οργισμένους συγγενείς να εκρήγνυνται και να απειλούν τους πέντε καταδικασθέντες.
Εξετάστηκαν περίπου 40 μάρτυρες και στις 21 Φεβρουαρίου ο εισαγγελέας, κ. Παϊζής, πρότεινε την αθώωση όλων των πέντε θυρωρών. Υποστηρίζει ότι “δεν είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία αλλά η κατασκευή της σκάλας, αφού εκεί συνέβη η ζημιά, πολύ πριν οι οπαδοί φτάσουν στις πόρτες”.
Στις 22 Φεβρουαρίου η υπόθεση κλείνει οριστικά.
Οι πέντε θυρωροί υπεύθυνη στη Θύρα 7, οι μόνοι καταδικασθέντες για την τραγωδία, αθωώνονται. Η απόφαση προκαλεί οργή με τους συγγενείς των θυμάτων να κραυγάζουν: “Θα πνιγείτε από το αίμα των παιδιών μας”.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι θάνατοι των 21 νέων ήταν αποκλειστικά ευθύνη της κακής κατασκευής στη Θύρα 7.
Οι στενές σκάλες, η απουσία κάγκελου ανάμεσα στις σκάλες, ο κακός φωτισμός και το γεγονός ότι λόγω της κατασκευής η συνωστισμένη ομάδα, που βρισκόταν πίσω και πιέζονταν, δεν μπορούσε να δει τι συνέβαινε μπροστά.
Η κακή κατασκευή δεν εξετάστηκε ως παράβαση από το δικαστήριο, αφού όπως έχουμε προαναφέρει, η πράξη είχε ήδη παρέλθει.
Θύρα 7: Ημέρα μνήμης για την “οικογένεια” του Ολυμπιακού – Από τον 14χρονος Παναγιώτη Τουμανίδη στον 41χρονο Δημήτρη Αδαμόπουλο
Κάθε χρόνο η διοίκηση του Ολυμπιακού στις 8 Φεβρουαρίου αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του 1981.
Τελείται κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Θύρας 7 (βρίσκεται έξω από το στάδιο Καραΐσκάκη) με την παρουσία παραγόντων της ομάδας, ποδοσφαιριστών, αλλά και με παρουσία χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας.
Στη συνέχεια ακολουθεί κατάθεση στεφάνων, ενώ γίνεται και προσκλητήριο νεκρών με τα ονόματά των αδικοχαμένων παιδιών και τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «παρών».
Επίσης μαύρα καθίσματα σχηματίζουν τον αριθμό 7 στην Θύρα 7, και το μεγαλύτερο fan club του Ολυμπιακού (Gate 7) πήρε το όνομά του από εκεί.
Τα ονόματα των θυμάτων (σε παρένθεση οι ηλικίες):
- Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
- Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
- Βασίλης Μάχας (20 ετών)
- Γεράσιμος Αμίτσης ( Οπαδός της ΑΕΚ – 18 ετών)
- Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
- Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
- Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
- Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)
- Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
- Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
- Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
- Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
- Κώστας Μπίλας (28 ετών)
- Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
- Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
- Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
- Νίκος Φίλος (19 ετών)
- Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
- Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
- Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
- Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)