Θέρμανση: Επίσημα πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλετ με τροπολογία

Υποχρεωτική η δήλωση αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις του κλάδου - Έως 100.000 ευρώ πρόστιμο και κατάσχεση για απόκρυψη
Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την υποχρέωση από τις επιχειρήσεις του κλάδου να δηλώνουν τα αποθέματα καυσόξυλων, πέλετ και άλλων στερεών καυσίμων τους στις Αρχές

Σε εφαρμογή πλαφόν στο κέρδος από την τιμή για αγορά σε καυσόξυλα και πέλετ προχωρά και επίσημα η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την υποχρέωση από τις επιχειρήσεις του κλάδου να δηλώνουν τα αποθέματα καυσόξυλων, πέλετ και άλλων στερεών καυσίμων τους στις Αρχές.

Η ρύθμιση προβλέπει πως έως την 31η.12.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση στερεών καυσίμων κάθε είδους που χρησιμοποιούνται για θέρμανση χώρων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα όγκου ή βάρους, ανάλογα με τον τρόπο πώλησης, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους της 1ης.11.2021.

Υποχρεωτικά η δήλωση αποθεμάτων

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων υποχρεούνται να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές τα αποθέματα σε καυσόξυλα, πέλετ, μπρικέτες και προσανάμματα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητής έλλειψης στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διάταξη περί αισχροκέρδειας έως την 31η.12.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, προ της 1ης.9.2021.

Έως 100.000 ευρώ πρόστιμο για απόκρυψη αποθέματος

Όπως ορίζει η τροπολογία, η  υποβολή υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, μέτρο που έχουν δηλωθεί έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και

β) διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα βαρύτητα παράβασης.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram