Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Στη δημοσιότητα η επιστολή της Ελλάδας και 14 κρατών στην Κομισιόν

Κ. Μητσοτάκης: «Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας» - Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής
Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο της επιστολής που έστειλαν δεκαπέντε χώρες της ΕΕ προς την Κομισιόν, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο της επιστολής που έστειλαν δεκαπέντε χώρες της ΕΕ προς την Κομισιόν, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Η επιστολή, συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Κ. Μητσοτάκης: «Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας»

Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας» ενώ υπογραμμίζει ότι «η πλειοψηφία 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Ολόκληρη η επιστολή στα Ελληνικά:

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που απέστειλαν τα 15 μέλη - κράτη στην ΕΕ:

" Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το πλαφόν που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί προσδοκίες και να παρέχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει το επιπλέον κέρδη στον κλάδο.

Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και η δωρεάν ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το πλαφόν είναι προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας των αγορά φυσικού αερίου και να αναπτυχθούν εναλλακτικά ορόσημα για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, εμείς οι υπογεγραμμένοι Υπουργοί Ενέργειας σας καλούμε να μας παρουσιάσετε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, που θα ακολουθείται από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας,

Με εκτίμηση".

 

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram