Σκάνδαλο υποκλοπών: Απερρίφθη η αγωγή Γρ. Δημητριάδη κατά ΕφΣυν και Reporters United
Το σκεπτικό της απόφασης
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε στο σύνολό της και στην ουσία της την πρώτη αγωγή του πρωθυπουργικού ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη κατά «Εφ.Συν.», Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, για αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η αγωγή Δημητριάδη κατά «Εφ.Συν.» και Reporters United αφορούσε την έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας για τις σχέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη με τους επιχειρηματίες που έφεραν και στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό Predator, με το οποίο παγιδεύτηκαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
«Ο Μεγάλος Αδελφός και ο μεγάλος ανιψιός» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Εφ.Συν.» στις 3 Ιουνίου 2022, επί του οποίου ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, θύμα παρακολούθησης του Predator, έκανε απλώς ένα «τουίτ», με αποτέλεσμα να βρεθεί εναγόμενος από τον κ. Δημητριάδη κι αυτός, μαζί με την «Εφ.Συν.», τον τότε διευθυντή της Νικόλα Βουλέλη, τον Σωτήρη Μανιάτη (δ/ντή σύνταξης τότε), τον Γιώργο Πετρόπουλο (αρχισυντάκτη του πολιτικού τμήματος) και τους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο των Reporters United που υπέγραφαν και την αποκαλυπτική έρευνα.
Το σκεπτικό της απόφασης
Τι αποφάσισε επί της ουσίας το δικαστήριο; Οτι η έρευνα που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» δεν έχει τίποτα ψευδές. Οτι το δημοσίευμα δεν συκοφαντεί, δεν υβρίζει, δεν δυσφημίζει και δεν προσβάλλει την προσωπικότητα του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργού. Οτι ακόμη και οι χαρακτηρισμοί των τίτλων (π.χ. Μεγάλος Αδελφός) δεν υπερβαίνουν «το αναγκαίο και επιβαλλόμενο μέτρο έκφρασης». Κι ότι εντέλει όλο το δημοσίευμα κινείται «εντός ορίων της θεμιτής κριτικής και της ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου», όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά ως μάρτυρας στη δίκη ο κορυφαίος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.
Βεβαίως, η υπόθεση έχει ακόμη μέλλον, καθώς υπόκειται σε έφεση, ενώ εκκρεμεί και δεύτερη αγωγή κατά των Reporters United και της «Εφ.Συν.» για έρευνα που αποκαλύπτει την εμπλοκή του κ. Γρηγοριάδη με τους «εισαγωγείς» του Predator στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: διότι ήρθε σε μία περίοδο που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έθεσε στο Αρχείο τη δικογραφία των υποκλοπών στο σκέλος που αφορά την ΕΥΠ «καθώς δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει το κακόβουλο λογισμικό predator με τη συγκεκριμένη Υπηρεσία»…
Πηγή: Εφ.Συν.