Σαρωτικές αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ
Τέλος στη μακροχρόνια ανεργία με τη «βούλα» της Κομισιόν
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα για το 2025, με στόχο την καλύτερη κατανομή των δημοσίων δαπανών όπως προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Economist.
Αυτές οι αλλαγές θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο με την Κομισιόν, στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπεται από το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Κοντά στους Στόχους του Πλεονάσματος
Όπως δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών στην Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει η Επιτροπή, και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατανομή των δημοσίων δαπανών, με έμφαση στα κοινωνικά επιδόματα, όπως τα επιδόματα τέκνων και ανεργίας.
Εξορθολογισμός στα Επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε τον εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων που χορηγούν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά τα επιδόματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κατάχρησης.
Ειδικότερα, δύο βασικές παρεμβάσεις θα γίνουν στα επιδόματα τέκνων:
- Διαφοροποίηση της Κλιμάκωσης: Τα επιδόματα θα αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, με στόχο την ουσιαστική στήριξη των οικογενειών με πάνω από ένα τέκνο.
- Εισοδηματικά Κριτήρια: Τα κριτήρια θα τροποποιηθούν ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και τα επιδόματα να κατευθυνθούν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα παρέμβαση για το δημογραφικό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας την εμβληματική πρωτοβουλία για το επίδομα γέννησης, που έχει ήδη καθιερωθεί.
Μεταρρύθμιση στο Επίδομα Ανεργίας της ΔΥΠΑ
Η κυβέρνηση προχωρά στη μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας, καθιερώνοντας μπόνους που θα υπολογίζεται με βάση τον χρόνο προϋπηρεσίας και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Οι αλλαγές βασίζονται σε μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία προτείνει νέα αρχιτεκτονική για τα επιδόματα ανεργίας.
Η κυριότερη αλλαγή αφορά τη σύνδεση της επιδότησης με τον χρόνο προϋπηρεσίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Το βασικό επίδομα θα συνεχίσει να αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, για όσους έχουν συμπληρώσει ένα ελάχιστο όριο συνεχόμενης απασχόλησης, το επίδομα θα προσαυξάνεται.
Το μπόνους προϋπηρεσίας θα είναι κατά μέσο όρο 200 ευρώ, με την επιδότηση να μην υπερβαίνει το 75%-80% του προηγούμενου μισθού, ώστε να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία.
Προοδευτική Κατανομή και Κατάργηση Μακροχρόνιας Ανεργίας
Η κατανομή της επιδότησης θα διαφοροποιηθεί, με τις μεγαλύτερες καταβολές να γίνονται το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια να μειώνονται προοδευτικά. Το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια θα καταργηθεί.
Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει την αποδοτικότητα των κοινωνικών επιδομάτων, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι κατανέμονται δίκαια και αποτελεσματικά σε όσους τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.