Επίδομα Ανεργίας ΔΥΠΑ: Τα πάνω κάτω από Σεπτέμβριο - Πότε θα φτάνει τα 1.100 ευρώ
Τα μπόνους, οι αλλαγές και πότε θα «σπάει» στα δύο η παροχή
Σε νέο μοντέλο χορήγησης στο επίδομα ανεργίας θα κινηθούν από το φθινόπωρο κυβέρνηση και ΔΥΠΑ με σχέδιο που προβλέπει υπολογισμό με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης του εργαζόμενου.
Ειδικότερα, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του μήνα και ορίζοντα υλοποίησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα προβλέπεται διασύνδεση στο επίδομα ανεργίας με τα έτη ασφάλισης και μπόνους ποσά για τους ανέργους που κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές για όσο διάστημα εργάζονταν. Επιπλέον, θα προβλέπονται αλλαγές στο διάστημα πληρωμής και χρονικούς περιορισμούς στην καταβολή του εποχικού επιδόματος για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Πιλοτικές αλλαγές από Σεπτέμβριο στο επίδομα ανεργίας
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας να μην αποτελεί απλώς μια παροχή που καταβάλλεται για συγκεκριμένο διάστημα αλλά ως πρόσθετο κίνητρο για να βρει δουλειά πιο γρήγορα ο άνεργος.
Το νέο επίδομα ανεργίας, πρόκειται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε συγκεκριμένο αριθμό ανέργων και στις αρχές του 2025 σε ολόκληρο το Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ.
Εξετάζεται όμως να υπάρχει περιορισμός στη συχνότητα καταβολής του, που σημαίνει ότι όσοι μένουν άνεργοι να έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος με μικρότερη συχνότητα απ’ ό,τι σήμερα, πλην ειδικών περιπτώσεων όπως οι απασχολούμενοι στον τουρισμό.
Το στίγμα των αλλαγών το έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας στην πρώτη συνέντευξή του (στον Alpha) μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ότι «δεν θα πρέπει το επίδομα ανεργίας να αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν».
Αντίστοιχα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε ριζική μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ για σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων. Αλλαγές θα γίνουν και στο επίδομα των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το οποίο, όπως είπε ο κ. Πατέλης, λειτουργεί ως “αντικίνητρο” για την είσοδο στην αγορά εργασίας, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα κριτήρια χορήγησής του θα γίνουν αυστηρότερα και πιθανώς θα έχει μικρότερη διάρκεια σε σχέση με σήμερα.
Πώς θα υπολογίζεται το νέο επίδομα ανεργίας
Το νέο επίδομα αναμένεται να απαρτίζεται από δύο διαφορετικά ποσά:
- Ένα “σταθερό” ποσό το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, όπως τώρα (55%), αλλά θα ξεκινάει πιο ψηλά και θα μειώνεται (π.χ. 70% το πρώτο 3μηνο, 65% το δεύτερο, 55% το τρίτο, 45% το τέταρτο, κ.τ.λ.),
- Ένα “μεταβλητό” ποσό το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.
Στο ύψος του επιδόματος θα προστίθεται και τα Δώρα εορτών, ενώ δεν αναμένεται να αλλάξει η προσαύξηση 10% που χορηγείται σήμερα για τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγος, παιδιά) που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των ανέργων εφόσον δεν έχουν δικό τους εισόδημα.
Το νέο επίδομα δεν θα παρέχεται ως ενιαία πληρωμή ανά μήνα (flat-rate) όπως σήμερα, αλλά θα εκκινεί από υψηλότερο επίπεδο και θα μειώνεται σταδιακά (φθίνουσα πορεία), δηλαδή θα είναι δυναμικά εμπροσθοβαρές. Συνολικά, έχει υπολογιστεί ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, ενώ για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και μένουν άνεργοι θα είναι μεγαλύτερο.
Πότε θα φτάνει τα 1.100 ευρώ
Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 509 ευρώ και με τον νέο μηχανισμό θα προστίθεται και ένα μεταβλητό ποσό ως μπόνους για τα έτη ασφάλισης επάνω στο βασικό επίδομα. Το ύψος του νέου επιδόματος μαζί με μπόνους μπορεί να φτάνει ως τα 1.100 ευρώ τον μήνα, για ένα τρίμηνο και στη συνέχεα θα δίδεται μικρότερο ποσό.
Αν για παράδειγμα ένας άνεργος δικαιούται εξάμηνη επιδότηση με συνολικό βασικό επίδομα 3.060 ευρώ, θα παίρνει για τους τρεις πρώτους μήνες 650 ευρώ και για τους άλλους τρεις μήνες 360 ευρώ. Στο σύνολο θα έχει πάρει 3.060 ευρώ, αλλά τα πιο πολλά στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.
Με το νέο σύστημα, ο εργαζόμενος που έχει μισθό 3.000 ευρώ και εισφορές 35ετίας υπέρ ανεργίας θα επιδοτηθεί για ανεργία με 509,75 ευρώ (σταθερό ποσό) και με ένα επιπλέον ποσό (μεταβλητό) στο 20% του μισθού του, που σημαίνει ότι η συνολική επιδότηση λόγω ανεργίας θα είναι γύρω στα 1.100 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: