Safe Youth: Τέλος βδομάδας ξεκινά η εφαρμογή
Στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από περιστατικά βίας
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Safe Youth, που στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από περιστατικά βίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, την εφαρμογή θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, όσο και οι γονείς, προκειμένου να ενημερώνονται.
«Είναι μία εφαρμογή πάρα πολύ χρήσιμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα καταφέρουμε να τη δώσουμε στο κοινό, τους πολίτες. Θα μπορούν δηλαδή να την κατεβάσουν και οι γονείς και τα παιδιά στο κινητό τους τηλέφωνο. Για τους γονείς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν το έχουν αντιληφθεί.
Θα είναι ελεύθερη εφαρμογή για όλους τους πολίτες. Απλώς το κουμπί πανικού, το My Button, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία στο σημείο στο οποίο κινδυνεύουν και κακοποιούνται», υπογράμμισε η κ. Δημογλίδου, μιλώντας στην Ερτ.
Αυστηρότερες οι ποινές ανηλίκων για παραβατικότητα
Την ίδια ώρα, αναμένεται αυστηροποίηση των ποινών για ανηλίκους που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εφαρμόζεται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής ειδικά στους νέους, αλλά και φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη, ενώ τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν τα κλοπιμαία.
Η αυστηροποίηση των ποινών θα αφορά ανηλίκους 14 ετών και άνω.
«Ανακοινώθηκε ότι κατεβαίνει το όριο της ηλικίας. Είδαμε ότι από τα 15 έτη θα είναι 14 τα έτη από τα οποία θα μπορεί ουσιαστικά να διαχειρίζεται η δικαιοσύνη διαφορετικά έναν ανήλικο. Έχουμε δει μέχρι στιγμής ότι παιδιά άνω των 15 ετών έχουν προφυλακιστεί για κάποιες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Μάλιστα δε θα υπάρχει αναστολή στις ποινές, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα», σχολίασε η κ. Δημογλίδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προτείνει στο υπουργικό:
- Αλλαγή ορίου του (βαρύτερου) ποινικού καταλογισμού από τα 15 στα 14: Μέχρι σήμερα τα βασικά σωφρονιστικά μέτρα (περιορισμός σε κατάστημα κράτησης) μπορούν να εφαρμοστούν σε ανήλικο άνω των 15 ετών. Η πρόταση είναι αυτο το όριο να κατέβει στα 14. Με τις προωθούµενες ρυθµίσεις η κράτηση (και άλλα σωφρονιστικά μέτρα) θα µπορούν να επιβληθούν σε ανηλίκους που θα έχουν συµπληρώσει τα 14 τους χρόνια.
- Εφαρμογή (ούτως ή άλλως) της νέας γενικής διάταξης περί υποτροπής και στους ανήλικους. Η διάταξη προσθήκη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (296 ΚΠΔ) προσβλέπει πως θα πηγαίνουν φυλακή υποχρεωτικά όσοι διώκονται για νέο κακούργημα ενώ είναι ελεύθεροι ήδη με περιοριστικούς όρους, για άλλο αδίκημα(κακούργημα).
- Επιβαρυντική περίσταση (π.χ αύξηση ποινής ή σωφρονιστικών μέτρων) θα αποτελεί η περίπτωση οπλοκατοχής από τον ανήλικο κατά τη διάπραξη του αδικήματος (ακόμα και αιχμηρά αντικείμενα).
Πρόστιμα στους γονείς για την παραβατικότητα των ανήλικων παιδιών τους
Οι ποινές για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων αναμένεται να αλλάξουν και για τους γονείς.
Οι αλλαγές που προτείνονται για τους γονείς αφορούν σε αυστηροποίηση της υφιστάμενης διάταξης που προβλέπει ποινές έως 1 έτος για γονείς που παραμέλησαν την εποπτεία του ανήλικου τέκνου τους. Παράλληλα, προβλέπεται και πρόστιμο 5.000 ευρώ, σε περίπτωση που η πράξη του παιδιού ενέχει βία ή στρέφεται κατά ανήλικου θύµατος.
«Για το αδίκημα αυτό βιάστηκαν πολλοί να το λάβουν αρνητικά. Θεωρούν δηλαδή ότι τα παιδιά δε θα σταματήσουν αυτές τις συμπεριφορές, επειδή ακριβώς οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές. Όμως εδώ θέλουμε να συνετίσουμε και τους γονείς, γιατί έχουμε δει πολλές φορές και έχουμε πει πολλές φορές ότι πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ έχει η οικογένεια. Οπότε θεωρούμε ότι ο γονέας με αφορμή αυτό, γνωρίζοντας ότι θα έρθει αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινές, με βαρύτερες τουλάχιστον από ότι μέχρι σήμερα για την παραμέληση της εποπτείας του παιδιού του, ίσως δραστηριοποιηθεί και ενεργοποιηθεί διαφορετικά ώστε να δώσει σημασία σε αυτό το πρόβλημα εντός της οικογένειας», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Διαβάστε επίσης: