Συντάξεις: Τι αλλάζει στην εξαγορά πλασματικών χρόνων - Αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Ειδήσεις
Συντάξεις: Τι αλλάζει στην εξαγορά πλασματικών χρόνων - Αιτήσεις στον ΕΦΚΑ
Σημαντικές τροποποιήσεις από 1/1/2020
ΕΦΚΑ, είσοδος, λογότυπο
Μιχάλης Τσιλιβάκος
08/11/2019 | 14:36

Αντιμέτωποι με αυξήσεις θα έρθουν από την 1/1/2020 δημόσιοι υπάλληλοι που επιλέγουν την εξαγορά πλασματικών χρόνων για συνταξιοδότηση.

Τονίζεται ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών εντός του 2019 το κόστος υπολογίζεται στο 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα της αίτησης ενώ για το 2020 το κόστος εξαγοράς αυξάνεται και ανεβαίνει στο 20% όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στην εξαγορά δεν θα αγγίζουν όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Επισημαίνεται ότι η εξαγορά οδηγεί τον ασφαλισμένο να βγει νωρίτερα στη σύνταξη ή να αυξήσει το ποσό της σύνταξης του. Ωστόσο η εξαγορά των πλασματικών χρόνων συμφέρει κυρίως όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με τις διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012 ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν νωρίτερα από την αγορά εργασίας.

Όπως αφορά και αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Επισημαίνεται πως η σχετική αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων μπορεί να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ οπουδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους.