Μιχαηλίδου: Επίδομα ενοικίου σε όσους χάνουν το σπίτι τους - Έρχεται το επίδομα γέννας

Ειδήσεις
Μιχαηλίδου: Επίδομα ενοικίου σε όσους χάνουν το σπίτι τους - Έρχεται το επίδομα γέννας
Τα κριτήρια για την καταβολή - Τι αλλάζει με την ψηφιακή καταγραφή
επίδομα, χρήματα, ευρώ
13/02/2020 | 11:59

Στους δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα ενοικίου πρόκειται να ενταχθούν όσοι οφειλέτες χάσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, όπως εξήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι ωφελούμενοι είτε θα ενταχτούν στους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου είτε θα δημιουργηθεί νέο επίδομα με νέα εισοδηματικά κριτήρια.

Έρχεται το επίδομα γέννας

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας η πρώτη δόση του επιδόματος γέννας, ύψους 1000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου.

Απαραίτητο κριτήριο για το επίδομα γέννας θα είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Κατά τη διαδικασία θα απαιτούνται το όνομα, το επώνυμο, η εγγραφή στον δήμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εφόσον υφίσταται ο Φορέας Ασφάλισης του νεογνού.

Στην ψηφιακή δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία των υπόχρεων ως εξής:

  1. Η συγκατάθεση των υπόχρεων για την λήψη φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων δεδομένων τους που τηρούνται σε μητρώα του Δημοσίου
  2. Υπεύθυνη δήλωση
  3.  Στοιχεία επικοινωνίας των υπόχρεων
  4. ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, όπου δικαιούχος ή συνδικαιούχος είναι η μητέρα
  5. Αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης

Ο Ληξίαρχος καταρτίζει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Τα στοιχεία της δήλωσης γέννησης που απαιτούνται για την ληξιαρχική πράξη γέννησης αντλούνται μέσω του συστήματος.

Κατά την οριστικοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το αρμόδιο ληξιαρχείο αποδίδεται ΑΜΚΑ στο νεογνό.

Διαβάστε αναλυτικά: