Όλες οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το 2023
Επιδοτούμενα προγράμματα με στόχο τη μείωση της ανεργίας
Διευρυμένο πακέτο μέτρων για μισθωτούς και συνταξιούχους θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2023, με τα τελικά ποσά των αυξήσεων να «κλειδώνουν» εντός του έτους, ανάλογα και με την πορεία της Οικονομίας, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή προ ημερών.
Κερδισμένοι είναι, μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι, που θα πάρουν αυξήσεις ύστερα από μία 12ετία, όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, αλλά και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Το βασικό πακέτο μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή, την επόμενη χρονιά, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Αύξηση συντάξεων ύστερα από ένα πολυετές «πάγωμα», λόγω των Μνημονίων. Το τελικό ποσό της αύξησης θα υπολογιστεί ανάλογα με τα δεδομένα της Οικονομίας, και ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν πως μπορεί να ξεπεράσει το 5,5%. «Ζεστό» χρήμα θα δουν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν τη λεγόμενη «Προσωπική Διαφορά», ενώ οι υπόλοιποι θα τη δουν να «ροκανίζεται».
- Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού για περίπου 650.000 χαμηλόμισθους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως φέτος υπήρξε διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ η συνέχεια αναμένεται να δοθεί τον επόμενο χρόνο. Το μέτρο αναμένεται να ανοίξει «παράθυρο» και για αυξήσεις, σε δεύτερο χρόνο, σε κλαδικές συμβάσεις.
- Σε εκκρεμότητα είναι και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς «μένει» ένα επιπλέον «ψαλίδι» της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων.
Από εκεί και πέρα, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εστιάζουν σε μία διπλή μάχη.
Πρώτον, στην περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας, και, δεύτερον, στην έκδοση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Για ποιους καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης
Τίτλοι τέλους θα πέσουν το 2023 στην Εισφορά Αλληλεγγύης, με κερδισμένους όσους έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ.
Προς το παρόν, η εισφορά έχει «παγώσει» για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Την επόμενη χρονιά η εισφορά θα καταργηθεί οριστικά, με κερδισμένες δύο ακόμα μεγάλες κατηγορίες: τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους.
Υπολογίζεται, πως η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περίπου, 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους.
Να σημειωθεί πως οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς η Εισφορά Αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις, παράλληλα με το φόρο εισοδήματος.
Μείωση εισφορών 0,6%
Σύμφωνα με τη Βραδυνή, στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Το νέο «ψαλίδι» αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2023, προκειμένου μέσα σε μία τετραετία το μη μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά πέντε μονάδες.
Ειδικότερα, η πρώτη μείωση των εισφορών έγινε το 2020 και ήταν της τάξης των 0,9 ποσοστιαίων μονάδων, και ακολούθησε, στη συνέχεια, μία περικοπή τριών ποσοστιαίων μονάδων.
Τον Ιούνιο ήρθε μία ακόμα μείωση, της τάξης των 0,5 ποσοστιαίων μονάδων στην Επικουρική Ασφάλιση, και έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στο 3% για τους εργοδότες και στο 3% για τους εργαζόμενους (από το 3,5% το Μάιο).
«Κέρδη» μέχρι 676 ευρώ το χρόνο από τις νέες ρυθμίσεις
Το κέρδος από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, που, όπως αναφέρθηκε, αφορά ποσά άνω των 12.000 ευρώ, είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα.
Ειδικότερα, το ποσό της αύξησης ξεκινά από τα 22 ευρώ το χρόνο, και μπορεί να φτάσει τα 676 ευρώ ετησίως, για τα υψηλά εισοδήματα.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:
- Για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ -δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ- το όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο.
- Για ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ -δηλαδή για μηνιαίες αποδοχές 1.116 ευρώ- το όφελος σε ετήσια βάση θα είναι 44 ευρώ.
- Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ -δηλαδή 1.250 ευρώ το μήνα- το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο.
- Για ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ -δηλαδή για 1.333 ευρώ το μήνα- η ελάφρυνση ανέρχεται σε 88 ευρώ το χρόνο.
- Για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ -δηλαδή για 1.466 ευρώ το μήνα- το όφελος είναι 110 ευρώ το χρόνο.
- Για εισόδημα 18.000 ευρώ το χρόνο -δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα- το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ.
- Για ετήσιο εισόδημα 19.000 ευρώ -δηλαδή για 1.583 ευρώ το μήνα- το όφελος ανέρχεται σε 154 ευρώ το χρόνο.
- Για εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο – δηλαδή για αποδοχές 1.666 ευρώ το μήνα το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ ετησίως.
- Για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο -δηλαδή 2.083 ευρώ το μήνα- το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ.
- Για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ -δηλαδή 2.250 ευρώ το μήνα- η αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο.
- Για εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο -δηλαδή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ- το ετήσιο κέρδος είναι 676 ευρώ.
Ξεπαγώνουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια
«Αυξάνονται» οι συντάξεις το 2023, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, που ήταν «παγωμένες» λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Το πόσο της αύξησης θα προσδιοριστεί στη βάση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα διά του δύο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις ειδικών στην Κοινωνική Ασφάλιση κάνουν λόγο για μία αύξηση που μπορεί να προσεγγίζει το 5,5%, ανάλογα βέβαια και με τα οικονομικά δεδομένα το επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί πως υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες συνταξιούχων:
Οι πλέον τυχεροί είναι περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν Προσωπική Διαφορά και οι οποίοι θα πάρουν «ζεστό» χρήμα στην τσέπη τους.
Στη δεύτερη κατηγορία είναι περίπου 250.000 συνταξιούχοι, που έχουν μικρή Προσωπική Διαφορά. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα τη δουν να εξανεμίζεται και θα πάρουν και ένα μικρό κομμάτι αύξησης.
Στην τρίτη κατηγορία είναι περίπου 650.000 συνταξιούχοι που έχουν Προσωπική Διαφορά και οι οποίοι θα δουν, προς το παρόν, την αύξηση αυτή να μένει στα χαρτιά.
Συγκεκριμένα, το ποσό της αύξησης θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί η Προσωπική Διαφορά, και αυτό θα συνεχίζεται έως ότου εξαλειφθεί πλήρως.
Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα παίρνουν κανονικά τις αυξήσεις.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
- Συνταξιούχος δικαιούται κάθε μήνα 1.000 ευρώ και δεν έχει Προσωπική Διαφορά. Για παράδειγμα, αν κλειδώσει τελικά μία αύξηση κοντά στο 5,5%, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα εισπράττει κάθε μήνα επιπλέον 55 ευρώ.
- Συνταξιούχος δικαιούται κάθε μήνα 1.000 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 100 ευρώ. Σε περίπτωση που «κλειδώσει» τελικά μία αύξηση κοντά στο 5,5%, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα δει την Προσωπική του Διαφορά να πέφτει στα 45 ευρώ. Ωστόσο, δεν θα δει κάποια αύξηση στα ποσά που εισπράττει παρά μόνο όταν αυτή εξαλειφθεί.
- Συνταξιούχος δικαιούται κάθε μήνα 1.000 ευρώ και έχει Προσωπική Διαφορά 40 ευρώ. Σε περίπτωση που κλειδώσει, τελικά, μία αύξηση κοντά στο 5,5%, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα δει την Προσωπική του Διαφορά να εξαφανίζεται και θα πάρει και μία αύξηση της τάξης των 15 ευρώ.
Αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Αφορά 650.000 εργαζόμενους
Νέα αύξηση έρχεται το 2023 στον κατώτατο μισθό που δικαιούνται 650.000 εργαζόμενοι μετά τη διπλή ενίσχυση που δόθηκε τη φετινή χρόνια.
Ειδικότερα, φέτος τον Ιανουάριο δόθηκε 2% και ακολούθησε νέα αύξηση τον Μάιο, 7,5%.
Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός να διαμορφώνεται στα 713 ευρώ.
Προσοχή: για τις τριετίες έχει διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς, δηλαδή συνεχίζουν να καταβάλλονται (αφορά όσους είχαν τριετίες μέχρι τις 14 Φεβρουάριου 2012).
Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν από τις 14 Φεβρουάριου τού 2012.
Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %).
Να σημειωθεί πως όσοι παίρνουν τον κατώτατο μισθό και είναι παντρεμένοι δικαιούνται το επίδομα γάμου.
Στην περίπτωση αυτή, δίνεται μία έξτρα αύξηση στον κατώτατο μισθό, που προσαυξάνεται κατά ποσοστό 10%.
Το ποσοστό αυτό, είναι σταθερό και δεν αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εκάστοτε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Με τη διπλή ενίσχυση που δόθηκε φέτος στον κατώτατο μισθό για τους εργατοτεχνίτες το ημερομίσθιο ξεκινά από τα 31,85 ευρώ και επίσης προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες που είχαν πριν από τις 14 Φεβρουάριου του 2012.
Έτσι, κυμαίνεται από 33,45 ευρώ για προϋπηρεσία από τρία έως έξι χρόνια, και μέχρι 41,4 ευρώ για όσους ξεπέρασαν τα 18 χρόνια.
Εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων
Μεγαλύτερα ποσά αυξήσεων σε σχέση με τον κατώτατο μισθό μπορούν να καταβληθούν στους εργαζόμενους μέσω των κλασικών συμβάσεων εργασίας.
Ήδη, έχουν αρχίσει να υπογράφονται οι πρώτες κλαδικές συμβάσεις, που οδηγούν σε ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει συνέχεια.
Ενδεικτικά:
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ:
Με τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΟΤΟΕ προβλέπονται αυξήσεις σωρευτικά 5,5%.
Ειδικότερα, με τη νέα σύμβαση προβλέπονται αυξήσεις 2% από την 1η Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, 1% από την 1η Δεκεμβρίου 2023 και 2,5% από την 1η Δεκεμβρίου 2024.
Έτσι, από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως την 30ή Νοεμβρίου 2023 οι μισθοί, ανάλογα με το κλιμάκιο, θα κυμαίνονται από 985 έως 1.199 ευρώ για το κύριο προσωπικό.
Για κάθε χρόνο παραμονής στα καταληκτικά κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου και μέχρι τα 8 χρόνια, οι ανωτέρω βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 1.210 έως 1.289 για το κύριο προσωπικό.
Για το ίδιο διάστημα, οι βασικοί μισθοί των διευθυντών και υποδιευθυντών διαμορφώνονται στα ποσά των 1.635 και 1.421 ευρώ, αντίστοιχα.
Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί για κάθε χρόνο παραμονής τους μετά το 33ο κλιμάκιο ή για κάθε χρόνο παραμονής τους στο βαθμό, διαμορφώνονται από 1.436 έως 1.534 ευρώ για τους υποδιευθυντές και από 1.650 έως 1.766 ευρώ για τους διευθυντές.
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ:
Ομπρέλα προστασίας έχει ανοίξει για 400.000 εργαζόμενους του κλάδου, με την κήρυξη υποχρεωτικής της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μάλιστα, εκτός από τους μισθούς, «θωρακίζονται» με τη σύμβαση και τα επιδόματα, ενώ προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας.
Η νέα σύμβαση αφορά, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες.