Θετικό «σήμα» από το ΑΣΕ για να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ στον επισιτισμό

Απομένει η υπογραφή του υπ. Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) γνωμοδότησε θετικά προς τον υπουργό Εργασίας για να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) γνωμοδότησε θετικά προς τον υπουργό Εργασίας για να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό, για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Στη σημερινή συνεδρίαση, υπό την προεδρία της ΓΓ Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, συμφωνήθηκε ότι οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι), θα ισχύσουν εφεξής για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου.

Απομένει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης να υπογράψει την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση της πολιτικής ηγεσίας να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η Σύμβαση. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Όμως η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας, στηριζόμενο στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητα της περιόδου για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή.

Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 - 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023. Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.ά. με ειδικότητες - μεταξύ άλλων - ειδικότητες όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram