«Οδηγός» για δουλειά και διαμονή στην Ολλανδία
Όλα τα επιδόματα που δικαιούστε - Οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους
Στην Ολλανδία διαμένουν περίπου 22.000 Έλληνες. Στην πλειονότητά τους κατέχουν θέσεις ανειδίκευτων εργατών, εποχικών υπαλλήλων ή σπουδάζουν.
Το workenter δημοσιεύει ειδικό αφιέρωμα για το πού θα δουλέψετε, πού θα μείνετε και αν δικαιούστε επίδομα ασφάλειας, ενοικίου και παιδιού.
Ολλανδικό σύστημα επιδότησης:
1) Επίδομα Ασφάλειας (Zorgtoeslag)
Οι μετανάστες και όσοι πρόκειται να διαμείνουν μόνιμα στην Ολλανδία, υποχρεούνται να εγγραφούν σε δημοτική αρχή, αποσπώντας ΑΦΜ (στα… ολλανδικά BSN). Μετά την εγγραφή τους και την απόκτηση BSN είναι υπόχρεοι ασφάλισης.
Οι φορολογικές υπηρεσίες επιδοτούν το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλειας υγείας. Παράδειγμα: Αν κάποιος κάνει ασφάλιση για 100 ευρώ το μήνα, τα 88 ευρώ τα βάζει η φορολογική υπηρεσία. Έτσι, ο εργαζόμενος πληρώνει από την τσέπη του μόλις 12 ευρώ το μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σας συμφέρει να κάνετε καλή ασφάλιση.
Προϋποθέσεις απόκτησης:
- Συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας
- Κατοχή του βασικού πακέτου ασφάλειας (στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ως “δημόσια ολλανδική ασφάλιση”, παρότι είναι προσωπική υποχρέωση του κάθε πολίτη να κλείσει συμβόλαιο ασφάλισης με έναν από τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς παρόχους. Σημείωση: Η ασφάλιση στην Ολλανδία δεν συνδέεται με την εργασία)
- Εισόδημα έως 27.857 ευρώ, ή 35.116 ευρώ μεικτά (αν ζείτε με συγκάτοικο) – Ενδεικτικά ποσά 2017
2) Επίδομα ενοικίου (Huurtoeslag)
To ολλανδικό σύστημα επιδότησης ενοικίου καλύπτει μέρος του πληρωτέου ποσού. Βασική προϋπόθεση (και πάλι) είναι η εγγραφή σε δημοτική εγγραφή και η απόκτηση BSN (ΑΦΜ).
Προϋποθέσεις απόκτησης:
- Συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας
- Το μεικτό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 22.000 ευρώ ή τα 30.150 ευρώ για έγγαμους
- Το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 22.000 ευρώ ή σε περίπτωση συγκατοίκησης, το μεικτό εισόδημα τα 30.150 ευρώ.
3) Επιδόματα παιδιού ( (Kinderbijslag και Kindgebonden Budget)
Προϋποθέσεις απόκτησης:
- Το παιδί να μην έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του
- To μεικτό εισόδημα να είναι (και από τους δυο γονείς) μικρότερο από 40.000 ευρώ
Διαμονή στην Ολλανδία:
Λόγω της σύνθετης νομοθεσίας στην Ολλανδία για το real estate, ισχύουν ελάχιστες απαραίτητες εγγυήσεις (ικανότητα πληρωμής). Προβλέπεται προκαταβολή, όπως και στην Ελλάδα, ενώ οι υψηλόμισθοι απαγορεύεται να ενοικιάζουν σε φθηνές περιοχές.
Εργασία στην Ολλανδία:
Άτομα χωρίς πτυχίο, ειδίκευση ή γνώση Ολλανδικών, έχουν στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν πρώτη δουλειά σε τουριστικά ή τύπου “HORECA”επαγγέλματα. Γενικά, οι πτυχιούχοι δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα στην εύρεση αγγλόφωνης εργασίας.
Ο μισθός στην Ολλανδία χωρίζεται σε τρία μέρη: καθαρός, μεικτός και φορολογικές εισφορές. Τρόπος μισθολογικού υπολογισμού με βάση το σύστημα της χώρας, ΕΔΩ