Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστές βιολογικές ρυζογκοφρέτες με καρκινογόνο ουσία
Η αφλατοξίνη Β1 είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία
Βιολογικές ρυζογκοφρέτες, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά από τις βέλγικες εταιρείες «Continental Bakeries Belgium» και «Lima natuurvoeding NV» βιολογικών ρυζογκοφρετων για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1.
Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, τα προϊόντα είναι τα εξής:
Α) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ».
Β) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ».
γ) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07-02-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ».
O ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση και απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Τι είναι οι αφλατοξίνες
Οι αφλατοξίνες είναι διάφορα δηλητηριωδών καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών που παράγονται από ορισμένες μούχλες, ιδιαίτερα τα είδη Ασπέργιλλου.
Οι μύκητες αναπτύσσονται στο έδαφος, στη σάπια βλάστηση και σε διάφορα βασικά τρόφιμα και αγαθά όπως σανό, καλαμπόκι, σιτάρι, κεχρί, σόργο, μανιόκα, ρύζι, πιπεριές τσίλι, βαμβακόσπορους, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, σουσάμι και διάφορα μπαχαρικά. Με λίγα λόγια, οι σχετικοί μύκητες αναπτύσσονται σχεδόν σε κάθε καλλιέργεια ή τροφή.
Έχουν βρεθεί τόσο σε τροφές για κατοικίδια, όσο και σε τροφές για ανθρώπους, καθώς και σε πρώτες ύλες για αγροτικά ζώα.
Τα ζώα που τρέφονται με μολυσμένα τρόφιμα μπορούν να περάσουν τις αφλατοξίνες σε αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας.
Οι αφλατοξίνες είναι από τις πιο γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Αφού εισέλθουν στο σώμα, οι αφλατοξίνες μπορεί να μεταβολιστούν από το ήπαρ σε ένα αντιδραστικό ενδιάμεσο εποξείδιο ή να υδροξυλιωθούν για να γίνουν η λιγότερο επιβλαβής αφλατοξίνη M1.
Η δηλητηρίαση από αφλατοξίνη συνήθως προκύπτει από την κατάποση, αλλά η πιο τοξική αφλατοξίνη, η Β1, μπορεί να διαπεράσει το δέρμα.