Ο e-ΕΦΚΑ και οι εκκρεμείς συντάξεις: Από την επιτυχία του 2018 στην κατάρρευση του 2021
Το workenter.gr παρουσιάζει όλες τις καταγραφές αιτήσεων συνταξιοδότησης
Με «σκωτσέζικο ντους» μοιάζει η πορεία των εκκρεμών συντάξεων που πρέπει να καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, ο Φορέας κατάφερε από το σημαντικό περιορισμό του προβλήματος να φτάσει στον απόλυτο εγκλωβισμό, ταλαιπωρώντας (ξανά) δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους.
Ουσιαστικά, ο e-ΕΦΚΑ καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που βίωνε η Κοινωνική Ασφάλιση στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων (2010 – 2014) και το οποίο ποτέ δεν λύθηκε. Δραματική αύξηση στις αιτήσεις για απονομή σύνταξης, περιορισμένη αντίδραση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εγκλωβισμός χιλιάδων δικαιούχων.
Το workenter.gr παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν όλες τις καταγραφές εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που πραγματοποιήθηκαν από το 2017 και μετά. Τα στοιχεία αφορούν μόνο κύριες συντάξεις, που όμως προκαλούν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις ως προς την οριστική απονομή τους.
Το 2019 ήταν μια χρονιά καταστροφική για τον e-ΕΦΚΑ
Σε αυτά πρέπει κάθε χρόνο να προστίθενται περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις, έως 60.000 εφάπαξ και περισσότερες από 62.000 περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, για να δημιουργηθεί ένα πραγματικά «εκρηκτικό κοκτέιλ». Από την πορεία απονομής των κύριων συντάξεων όμως, φαίνεται ολοκάθαρα η εμπλοκή του Φορέα το «εκλογικό 2019» και η σαφέστατα ανοδική πορεία που πήραν οι εκκρεμότητες από εκεί και μετά.
Ας δούμε λοιπόν τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία:
Ο ΕΦΚΑ τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2017. Παρά τα σοβαρά προβλήματα ενοποίησης, στο τέλος εκείνης της χρονιάς είχαν φτάσει τις 155.554 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το 2018, δεύτερη χρονιά λειτουργίας του Φορέα, το αποτέλεσμα μοιάζει ιδανικό: Οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί στις 99.549, δηλαδή υπάρχει μια μείωση κατά 56.005 αιτήσεις. Είναι προφανές ότι αν συνεχιζόταν αυτός ο ρυθμός, μέσα στην επόμενη διετία, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Όμως την αμέσως επόμενη χρονιά η κατάσταση αντιστράφηκε πλήρως.
Ότι κερδήθηκε το 2018, χάθηκε μέσα σε μόλις ένα έτος
Το 2019 ήταν μια χρονιά καταστροφική για τον e-ΕΦΚΑ, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Παραδοσιακά, στο δημόσιο όταν επίκεινται ή ακόμα χειρότερα όταν ανακοινώνονται εκλογές, το σύστημα υπολειτουργεί. Κάτι ανάλογο συνέβη, δυστυχώς και με τις απονομές των συντάξεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη από το πρώτο εξάμηνο, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στις εκκρεμότητες αφού έχουν ανέλθει στις 125.075.
Για να φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς και να είναι 151.496 οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων. Ουσιαστικά ότι κερδήθηκε το 2018, χάθηκε μέσα σε μόλις ένα έτος!
Η αυξητική πορεία στις εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων, συνεχίστηκε και το 2020. Έτσι, στο τέλος της περασμένης χρονιάς είχαν συσσωρευτεί 163.125 αιτήσεις συνταξιοδότησης, μετατρέποντας το πρόβλημα σε πραγματική γάγγραινα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Εκεί ακριβώς άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και με την έλευση του Κωστή Χατζηδάκη, ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις.
Όπως ο ίδιος ο υπουργός γνωστοποίησε προ ημερών, στα τέλη Μαρτίου οι αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης είχαν περιοριστεί στις 139.000. Όμως το στοιχείο αυτό μένει να δημοσιοποιηθεί επακριβώς, σε συνδυασμό και με τις νέες αιτήσεις απονομής σύνταξης.
Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Σταδίου 29, ότι όσο θα προχωράει το 2021, τόσο θα αυξάνονται οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης. Αιτία είναι ότι από το 2022 και μετά «κλειδώνουν» τα αυστηρά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με 15αετή προϋπηρεσία ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης. Όσοι εργαζόμενοι λοιπόν προλαβαίνουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος, με τα πιο ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης, είναι πιθανό να επιλέξουν «το δρόμο της φυγής» και να υποβάλλουν σχετική αίτηση για σύνταξη. Γι’ αυτό στην Κοινωνική Ασφάλιση φοβούνται περαιτέρω εκτίναξη στις εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδότησης.
Διαβάστε επίσης: