Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Απέκλεισε ανασχηματισμό, υπεραμύνθηκε του επιτελικού κράτους
Στη γνωστή γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο γνωστό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση ενήργησε με τη δέουσα επάρκεια στις πλημμύρες, όπως αντίστοιχα και στις φωτιές, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ.
Αναλυτικά, με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει.
Ισχυρή προσωπική δέσμευση για την συνολική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που υποβλήθηκε στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ από δημοσιογράφο Θεσσαλικού ΜΜΕ είπε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος το ζήτημα αυτό να το λύσω δραστικά. Προχωρούμε στην δημιουργία Οργανισμού, που θα λειτουργεί φανταστείτε όπως η Αττικό Μετρό , και θα έχει βοήθεια από το εξωτερικό. Εχω ζητήσει βοήθεια από χώρα που έχει εμπειρία στην διαχείριση των υδάτων. Δεν αφορά μόνο τα φράγματα που θα φτιάξουμε αλλά και τις καλλιέργειες, Θα την κάνουμε την συζήτηση σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα θα αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα και μελέτες και θα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση».
Πέραν αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αρχικές προβλέψεις των μετεωρολόγων έδειχναν πως ο Ντανιελ θα έχει ένταση ανάλογη με τον Ιανό ωστόσο όπως είπε «αυτό που έγινε δεν ήταν Ιανός».
«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον ΙΑΝΟ» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένα αλλά το πρωτόκολλο στην φωτιά είναι διαφορετικό από την πλημμύρα. Ενώ στην φωτιά η εντολή είναι να φύγουν οι κάτοικοι στην πλημμύρα η σύσταση είναι να κατευθυνθούν σε ψηλότερα σημεία. Λειτούργησε το σχέδιο γι αυτό και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα»
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Διακινείται ένα ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει. Βρέθηκα στο κέντρο συντονισμού και σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΕΔ είπαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως όταν οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να πετάξουν σε συνθήκες κεραυνικές με κίνδυνο την ζωή των πιλότων μας . Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα»
«Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το δεύτερο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό ήταν και πάλι για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. «Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτυπά την πατρίδα μας και όλη την Μεσόγειο
τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προοπτική καταστροφικών πλημμυρών.
Δεν θέλω να πω πού παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία και πού βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και απαιτεί συστράτευση σε όλες τις εκφάνσεις του» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, γίνεται και μια δικαστική έρευνα και νομίζω ότι καλώς γίνεται».
«Μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα έργα ή στη ροή των νερών όπως ήρθαν. Δεσμεύομαι ότι θα το λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών».
«Ουδέποτε η χώρα μας είχε στη διάθεσή της τόσο μεγάλους πόρους», είπε για το πρόγραμμα «Αιγίς» επισημαίνοντας ότι «η δικιά μου απαίτηση είναι το πρόγραμμα αυτό είναι να τρέξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα». «Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα καινούρια Canadair το 2026, τα καινούρια Canadair δεν υπάρχουν ακόμη» είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»
Σε ερώτηση για το αν ήταν μόνο η κλιματική κρίση που προκάλεσε τα προβλήματα και αν υπήρξαν λάθη στον κρατικό μηχανισμό και κυβερνητικά στελέχη που θα ληφθούν υπόψη σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά» και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να κάνει ανασχηματισμό.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε τις αλλαγές στη Πολιτική Προστασία:
Μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα. Αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκπαίδευση των στελεχών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, για να δουλεύουν συντονισμένα με τις κεντρικές Αρχές. Περισσότερα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση της κυβέρνησης εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. «Δεν θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω του εταίρους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια κατηγορία ενέταξε και την ενίσχυση του αποθεματικου για τη Γεωργία.
Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα γίνει με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η Ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.
«Έχω απαίτηση από τον εαυτό μου πρώτα να κάνω αυτοκριτική. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου».
«Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος»
Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος προσέγγισης και συντονισμού της κυβέρνησης, δεν υποκαθιστά τον υπουργό, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως εξήγησε, το επιτελικό κράτος λειτούργησε, όμως είχαμε να κάνουμε με έναν φαινόμενο στην Θεσσαλία «πέραν του ακραίου». «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος, να μην υπάρχει συντονισμός;»
Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που εμφάνισε η κρατική μηχανή κατά τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα ο πρωθυπουργός είπε ότι απαιτείται καλύτερος «κάθετος» συντονισμός και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.
«Χρειάζεται πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο προστασίας και σε επίπεδο παρέμβασης που δεν θα είναι σε σχέδια επι χάρτου αλλά θα στηρίζονται σε κανονικές ασκήσεις . Να περάσουμε από την γραφειοκρατία ενός σχεδίου στην πράξη για το τι θα κάνουμε αν συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Πρέπει να γίνει προσομοίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Μας είπαν γιατί δεν είχαμε περισσότερες βάρκες. Εμαθα και εγώ ότι οι εξωλέμβιες δεν λειτουργούν σε τέτοιες καταστάσεις λόγω των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα ποτάμια. Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε γι αυτά στο πεδίο και σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία στις περιοχές αυτές και εμπειρία. Οι συμπολίτες μας που σώθηκαν δε σώθηκαν μόνο από το 112 αλλά και λόγω της δικής τους εμπειρίας . Να εξασφαλίσουμε λοιπόν ότι οι επικοινωνίες μας δουλεύουν όπως πρέπει κα να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο».
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα»
Ερώτηση του Γιώργου Ευγενίδη (για το STAR): Με εξέπληξε το ότι στη χθεσινή σας ομιλία δεν υπήρχε αναφορά στα εθνικά θέματα. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες προσέγγισης με την Τουρκία; Έχετε χαράξει ρότα για τη Χάγη; Πώς γίνεται διάλογος με απειλή πολέμου;
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.
«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».
«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα» διεμήνυσε. «Τα υπόλοιπα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης.