Μηνύματα της υπουργού και της υφυπουργού Παιδείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Ολόκληρες οι ανακοινώσεις
Η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, δήλωσε:
«Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την απαρχή του «Έπους του Σαράντα», μίας ένδοξης ιστορικής περιόδου αντίστασης των Ελλήνων στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, στο φασισμό και το ναζισμό. Μιας ιστορικής περιόδου στρατιωτικών θριάμβων και θυσιών, σθεναρής άρνησης του ελληνικού λαού να υποταχθεί στις δυνάμεις της βίας.
Ήταν ένας μεγαλειώδης αγώνας που ακόμη εμπνέει, που καθοδηγεί ως σήμερα και προκαλεί δέος και σεβασμό για τους προγόνους μας και τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν μέχρι θανάτου, ώστε να απολαμβάνουμε εμείς την ελευθερία μας σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, σε μία Ελλάδα με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, αισιόδοξη και υπερήφανη.
Οι δραματικές συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπληξαν κάθε πτυχή της ζωής των λαών που ενεπλάκησαν σε αυτόν, και δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την εκπαίδευση της χώρας μας. Στα χρόνια της κατοχής η εκπαίδευση είχε διακοπεί ή υπολειτουργούσε στην πλειονότητα των περιοχών της χώρας ενώ σε άλλες ελεγχόταν από τις κατοχικές δυνάμεις, σε μία απόπειρα γλωσσικής και πολιτισμικής αλλοίωσης.
Σχολικά κτίρια, εξοπλισμός και υποδομές καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς, κατεδαφίσεις ή επιτάξεις. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους αντιμετώπιζαν πείνα, ένδεια βασικών αγαθών και ανθρώπινες απώλειες, ενώ εκπαιδευτικοί συνέβαλαν στον αγώνα κατά του κατακτητή και σε πολλές περιπτώσεις σφράγισαν τον αγώνα αυτό με την ίδια τους τη ζωή.
Η ζοφερή κατάσταση της εκπαίδευσης στα χρόνια του Πολέμου δεν έκαμψε το ηθικό των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όσο λαμπρό ήταν το παράδειγμα των δασκάλων και η αφοσίωσή τους στην πρόοδο των μαθητών και των μαθητριών τους, αντίστοιχα θαυμαστή ήταν και των παιδιών η αποφασιστικότητα να μορφωθούν. Ήταν η πεποίθηση μιας ολόκληρης κοινωνίας ότι η πρόσβαση στη γνώση θα έφερνε την υλοποίηση των ελπίδων για ένα καλύτερο μέλλον.
Αγαπητά μας παιδιά, Η Παιδεία μας πάντοτε αποτέλεσε την ηλιαχτίδα μέσα σε σκοτεινούς καιρούς, μία ελπίδα ότι η επόμενη γενιά θα δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο από ό,τι η προηγούμενη. Χάρη στο εξαιρετικό μας εκπαιδευτικό προσωπικό, καλλιεργούμε αξίες ανθρωπισμού και διδάσκουμε αδιάλειπτα το παρελθόν, για ένα καλύτερο μέλλον.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.».
Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή
«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας ενώνει, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με την καρδιά της καταγωγής μας, της ιστορίας μας, του παρόντος και του μέλλοντος της πατρίδας μας.
Το έπος του 1940 είναι ο αγώνας κατά του φασισμού, της βίας και του μίσους, είναι η θυσία για την ελευθερία, η προάσπιση της εθνικής μας ταυτότητας, η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας.
Το Όχι του ’40 είναι πυξίδα και οδηγός στην πορεία μας για έναν κόσμο αλληλεγγύης, ενότητας, αξιοπρέπειας.
Έχουμε ηθικό καθήκον και ιερό χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Τους μαθητές και τις μαθήτριες, που θα γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία της Ελλάδας, τους αγώνες του ελληνικού λαού, τη συμμετοχή στο ιστορικό γίγνεσθαι και με το παράδειγμα αυτό θα προχωρήσουν, θα δημιουργήσουν, θα εξελιχθούν.
Μέσα από τη μελέτη του αρχειακού υλικού, οι νέοι μας μαθαίνουν ότι κατάγονται από έναν λαό με δύναμη, αρετή και τόλμη, ένα Έθνος με πίστη στις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια χώρα μικρή αλλά πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση της πανανθρώπινης ιστορίας.
Η εθνική επέτειος μάς μεταφέρει, κάθε χρόνο, δυνατά, επίκαιρα και ουσιαστικά μηνύματα, έντονα και συμβολικά συνδεδεμένα με την πορεία της χώρας μας, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, τις ιδιαίτερες συνθήκες της παγκόσμιας κοινότητας, τους κινδύνους αλλά και τις ελπίδες, που βρίσκονται μπροστά μας.
Με φωνή δυνατή, με αντοχή παροιμιώδη, με σθένος και γενναιότητα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, σε κάθε εποχή, στέλνουν το παράδειγμά τους στα πέρατα του κόσμου, ενωμένοι, ακέραιοι, πατώντας γερά στη γη, διεκδικώντας τα δίκαιά τους, πολεμώντας για τη γενιά τους.
Υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, με τον Εθνικό Ύμνο στα χείλη, χαιρετίζουμε την ελληνική σημαία και στον αγέρωχο κυματισμό της, με το βλέμμα ψηλά και το ηθικό ακμαίο, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ομοψυχίας και ειρήνης.».