Μικρό το «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ
Δεν προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος τονίζουν στην κυβέρνηση
Περιορισμένο θα είναι το «καλάθι» της φετινής 87η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης και οι παροχές που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι «λελογισμένα», με την έμφαση να δίνεται σε οικονομικά ευάλωτους – με συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
Μάλιστα όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση εστιάζει σε μια λογική μόνιμων παρεμβάσεων που θα έχουν αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών σε βάθος χρόνου και όχι σε πρόσκαιρες παροχές.
Το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς του επεξεργάζονται τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, με την εξειδίκευση να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, όταν θα επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι και το Μαξίμου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Το πλάνο έως τώρα προβλέπει τρεις βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο πρωθυπουργός: κράτος (ψηφιακή μεταρρύθμιση, Δημόσιο, δημόσια έργα), οικονομία (ακρίβεια, αυξήσεις στο Δημόσιο, επενδυτική βαθμίδα, ενοίκια), καθημερινότητα (ΕΚΑΒ, υγεία κοκ).
ΔΕΘ: Παροχές με μέτρο σε ευάλωτους, συνταξιούχους και ρεύμα
«Λελογισμένες» θα είναι οι παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με την έμφαση να δίνεται σε οικονομικά ευάλωτους – με συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, στα οποία αναμένεται να επικεντρωθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ενώ και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα πάρουν άλλο ένα επίδομα. Κύκλοι του υπ. Οικονομικών έβαλαν φρένο στην παροχολογία, σημειώνοντας ότι η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να συνδυάζεται με τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Με αφορμή τη δημοσίευση προχθές των στοιχείων για την εκτέλεση προϋπολογισμού του 7μήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι κύκλοι του υπουργείου ξεκαθάρισαν χθες ότι στην πραγματικότητα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος σε σύγκριση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Ε.Ε.