Μετά τα σούπερ μάρκετ έρχεται και το «καλάθι του αρτοποιού»

Τι θα περιλαμβάνει
Ανοιχτό ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα ειδικό «καλάθι του νοικοκυριού» σε φούρνους και αρτοποιεία άφησε η συνάντηση των επαγγελματιών του κλάδου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη

Ανοιχτό ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα ειδικό «καλάθι του νοικοκυριού» σε φούρνους και αρτοποιεία άφησε η συνάντηση των επαγγελματιών του κλάδου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ της αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και του κ. Γεωργιάδη τέθηκε η πρόταση να υλοποιήσουν και οι φούρνοι δικό τους καλάθι. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει τονίσει ότι δεν αποκλείεται κανένας κλάδος από το καλάθι, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Στην ίδια συνάντηση, οι αρτοποιοί ζήτησαν από τον υπουργό να αναφέρεται ρητά στο “καλάθι του νοικοκυριού” ότι το ψωμί που θα δίνουν τα σούπερ μάρκετ είναι κατεψυγμένο. Οι αρτοποιοί επισημαίνουν το φτηνότερο ψωμί που έχουν τα σούπερ μάρκετ ξεπερνά τα 5 ευρώ το κιλό και είναι ακριβότερο από το ψωμί του φούρνου.

Πλέον, μετά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, στη λίστα για το «καλάθι του νοικοκυριού» για τα σούπερ μάρκετ, σε ό,τι αφορά τα αρτοποιήματα θα υπάρχουν το ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές και το κατεψυγμένο ψωμί.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, υπάρχει βούληση να προχωρήσει η διαδικασία ως νομοθετική ρύθμιση ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τα προιόντα που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για να ενταχθούν σε καλάθι είναι τα κουλούρια, το ψωμί και μικρά πακέτα με σφολιατοειδή.

Στη Βουλή η διάταξη για το καλάθι του νοικοκυριού - Τι θα περιλαμβάνει

Στη Βουλή και επίσημα θα μπει η διάταξη για το καλάθι του νοικοκυριού όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στο πλαίσιο του  συνεδρίου του Olympia Forum III, δεν έχει λάβει την επίσημη απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ωστόσο επεσήμανε πως θεσμικά πρέπει να την περιμένει. « Διάταξη νόμου  θα φέρουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα κυρίως όχι για να φανούμε τυραννικοί στις αλυσίδες αλλά για να προστατεύσουμε και εκείνες νομοθετικά, να μην  υπάρχει κανένα ζήτημα από πλευράς ανταγωνισμού, να ακολουθούν τον νόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Γεωργιάδης για την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε και για την παρέμβαση που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ” Καλάθι του νοικοκυριού”.  «Έχει υπάρξει μια μικρή εμπλοκή από την παρέμβαση Επιτροπής  Ανταγωνισμού η οποία ήθελε να κάνει έλεγχο της νομιμότητας από πλευράς ανταγωνισμού της διαδικασίας στην έναρξη του μέτρου. Εγώ σέβομαι την Επιτροπή. Δεν παραπονιέμαι που κάνει τον έλεγχο, το αντίθετο. Δώσαμε τις εξηγήσεις μας χθες ως υπουργείο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πιστεύω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταλάβει το επείγον της υπόθεσης. Πιστεύω θα βγάλει μια απόφαση εντός των επόμενων ημερών ότι είμαστε εντάξει. Δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου καμία παραβίαση του ανταγωνισμού. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς  έχουμε σχεδιάσαμε το καλάθι » σημείωσε.

Οι γενικές αρχές του καλαθιού 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις γενικές αρχές του καλαθιού.

  • Η κάθε αλυσίδα είναι ελεύθερη να βάλει όποιο προϊόν θέλει αρκεί να συμπεριλαμβάνει τις κατηγορίες που ορίζουμε εμείς ως κράτος για το λεγόμενο καλάθι, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
  • Η υποχρεωτικότητα του μέτρου αφορά σε αλυσίδες που έχουν τζίρο άνω 90 εκατ. ευρώ. Όσοι έχουν χαμηλότερο τζίρο από το ποσό αυτό μπορούν να μπουν εθελοντικά στο καλάθι.
  • Και το δικό τους καλάθι θα μπαίνει στο  site του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή στο e- katanalotis για να ενημερώνονται οι καταναλωτές

«Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν από το καλάθι. Προσκαλούμε όλους τους κλάδους ανεξαρτήτου μεγέθους να συμμετάσχουν. Το επιβάλλουμε όμως στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ  που έχουν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ γιατί πρέπει ο κόσμος να έχει ένα καταφύγιο. Αυτή είναι η ιδέα».

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram