Καλάθι του νοικοκυριού: Μπαίνει στη Βουλή η διάταξη - Ποια σούπερ μάρκετ αφορά

Δυνατότητα συμμετοχής και άλλων κλάδων εκτός από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ

Στη Βουλή και επίσημα θα μπει η διάταξη για το καλάθι του νοικοκυριού όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στο πλαίσιο του  συνεδρίου του Olympia Forum III, δεν έχει λάβει την επίσημη απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ωστόσο επεσήμανε πως θεσμικά πρέπει να την περιμένει. « Διάταξη νόμου  θα φέρουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα κυρίως όχι για να φανούμε τυραννικοί στις αλυσίδες αλλά για να προστατεύσουμε και εκείνες νομοθετικά, να μην  υπάρχει κανένα ζήτημα από πλευράς ανταγωνισμού, να ακολουθούν τον νόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Γεωργιάδης για την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε και για την παρέμβαση που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ” Καλάθι του νοικοκυριού”.  «Έχει υπάρξει μια μικρή εμπλοκή από την παρέμβαση Επιτροπής  Ανταγωνισμού η οποία ήθελε να κάνει έλεγχο της νομιμότητας από πλευράς ανταγωνισμού της διαδικασίας στην έναρξη του μέτρου. Εγώ σέβομαι την Επιτροπή. Δεν παραπονιέμαι που κάνει τον έλεγχο, το αντίθετο. Δώσαμε τις εξηγήσεις μας χθες ως υπουργείο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πιστεύω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταλάβει το επείγον της υπόθεσης. Πιστεύω θα βγάλει μια απόφαση εντός των επόμενων ημερών ότι είμαστε εντάξει. Δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου καμία παραβίαση του ανταγωνισμού. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς  έχουμε σχεδιάσαμε το καλάθι » σημείωσε.

Οι γενικές αρχές του καλαθιού 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις γενικές αρχές του καλαθιού.

  • Η κάθε αλυσίδα είναι ελεύθερη να βάλει όποιο προϊόν θέλει αρκεί να συμπεριλαμβάνει τις κατηγορίες που ορίζουμε εμείς ως κράτος για το λεγόμενο καλάθι, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
  • Η υποχρεωτικότητα του μέτρου αφορά σε αλυσίδες που έχουν τζίρο άνω 90 εκατ. ευρώ. Όσοι έχουν χαμηλότερο τζίρο από το ποσό αυτό μπορούν να μπουν εθελοντικά στο καλάθι.
  • Και το δικό τους καλάθι θα μπαίνει στο  site του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή στο e- katanalotis για να ενημερώνονται οι καταναλωτές

«Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν από το καλάθι. Προσκαλούμε όλους τους κλάδους ανεξαρτήτου μεγέθους να συμμετάσχουν. Το επιβάλλουμε όμως στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ  που έχουν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ γιατί πρέπει ο κόσμος να έχει ένα καταφύγιο. Αυτή είναι η ιδέα».

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram