Μαρόκο: 24 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα
Είκοσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένα μικρό λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα, σε μια ορεινή περιοχή του κεντρικού Μαρόκου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύνεκρα δυστυχήματα που έχουν συμβεί ποτέ στη χώρα.
Το μίνιμπας μετέφερε επιβάτες που πήγαιναν, νωρίς το πρωί, στην εβδομαδιαία αγορά της πόλης Ντεμνάτε, στην επαρχία Αζιλάλ και ανατράπηκε πάνω σε μια στροφή, ανέφεραν οι αρχές. Όλοι τους προέρχονταν από το Αΐτ Ταμλίλ, μια αγροτική κοινότητα του Άνω Άτλαντα, που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Ντεμνάτε.
Αφού έπεσε σε μια βαθιά χαράδρα, σε έναν ορεινό, επικίνδυνο δρόμο, το λεωφορείο κυριολεκτικά διαλύθηκε από την πρόσκρουση, όπως δείχνουν τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση 2Μ. «Όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί. Ένας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση, όμως δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματά του», ανέφερε ο Γιούσεφ Μαχλούφι, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ντεμνάτε.
Μεταξύ των 24 θυμάτων ήταν δύο γυναίκες και ένα παιδί. Σύμφωνα με μία πηγή, το λεωφορείο δεν είχε άδεια για να μεταφέρει επιβάτες. Οι τοπικές αρχές διενεργούν έρευνα για να εξακριβώσουν τις συνθήκες της τραγωδίας.
Οι δρόμοι του Μαρόκου και γενικότερα των χωρών του Μαγρέμπ, θεωρούνται επικίνδυνοι και τα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο. Τον Μάρτιο, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν σε ένα τροχαίο δυστύχημα κοντά στο Ραμπάτ. Σε άλλο τροχαίο, πέρσι τον Νοέμβριο, σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 43 κοντά στην πόλη Τάζα, στο βορειοανατολικό Μαρόκο, ενώ τον Αύγουστο του 2022, στα ανατολικά της Καζαμπλάνκας, σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 36 σε δυστύχημα με λεωφορείο.
Τα λεωφορεία και τα πούλμαν είναι το μέσο μεταφοράς που επιλέγουν οι Μαροκινοί, ιδίως οι φτωχοί που δεν διαθέτουν τα μέσα για να αγοράσουν αυτοκίνητο, στις αγροτικές και απομονωμένες περιοχές αυτής της χώρας των 37 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 2022 περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, αριθμός μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας (NARSA). Οι αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τη μάστιγα των τροχαίων και να μειώσουν στο μισό τους θανάτους μέχρι το 2026, μετά το χειρότερο δυστύχημα με λεωφορείο που σημειώθηκε το 2012 και στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους.