Κυριάκος Μητσοτάκης: Προανήγγειλε δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών
Όσα είπε ο πρωθυπουργός ενόψει και της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου
Στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και ενόψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, την προσεχή Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023.
Προανήγγειλε, δε, ότι τα περίπου 100 εκατ ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στα ταμεία από τον εντοπισμό και αποκλεισμό όσων ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζονται ως άποροι και εισπράττουν επιδόματα στήριξης, θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τα δε 550 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, θα κατευθυνθούν στην Υγεία και στην Παιδεία.
Εκτός από τις εξαιρέσεις και την αναλογικότητα, το νομοσχέδιο φέρνει και την μείωση του 50% του τέλους επιτηδεύματος νωρίτερα κατά ένα χρόνο με προοπτική το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι εν όψει Χριστουγέννων, η κυβέρνηση θα διαθέσει κονδύλι ύψους 350 εκατ ευρώ για την παροχή έκτακτου επιδόματος στήριξης των ευάλωτων πολιτών.
Πρόσθεσε, δε, ότι κυβέρνηση αυτή αναλαμβάνει το κόστος της μεταρρύθμισης αυτής όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Αυτά είπαμε αυτά κάνουμε. Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι παρεμβαίνει και σε θέματα της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με τρόπο ηλεκτρονικό, ενώ περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μια οριζόντια παρέμβαση, όπως ήταν το τέλος επιτηδεύματος που κρίθηκε συνταγματικό. «Και σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε οριζόντια παρέμβαση γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μια εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ με έναν ελαιοχρωματιστή των 20.000 ευρώ έσοδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αν συντρέχουν λόγοι για να παραμένει κάποιος στο επάγγελμα ενώ έχει ζημιές έχει δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο γιατί το τεκμήριο είναι μαχητό
«Κανείς δεν έκανε κάτι να θεραπεύσει αυτή τη στρέβλωση και αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη. Το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα του συνόλου της ίδιας κατηγορίας. Είναι αδιαμφισβήτητη η παραδοχή ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε :
«Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα τα φορολογικά βάρη όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικές συντελεστές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι για να προχωρήσει η χώρα ένας είναι ο τρόπος η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και σημείωσε : “Είμαι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια και έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πληγή της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι επιβαρύνει εκείνους που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», τόνισε και είπε ότι σε αυτή την 2η 4ετια πρέπει να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα. Μόνο έτσι θα μειωθούν και άλλο οι φορολογικοί συντελεστές και μόνο έτσι θα αυξηθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις”.
Σε ό,τι αφορά τις 11 παρεμβάσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ότι ειδικά οι 10 εξ’ αυτών εκσυγχρονίζουν τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη αφού επεκτείνει τις φορολογικές συναλλαγές, ενώ συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως είπε, περιορίζονται με την διασύνδεση ταμειακών και POS και οι πελάτες δυο ταχυτήτων, τόνισε λέγοντας ότι τελειώνει το δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη».
Για τη μακροχρόνια μίσθωση
«Χρέος της πολιτείας να καθιερώσει κανόνες ώστε να μην γίνει ξέφρενη παρανομία και καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα η μακρυχρόνια μίσθωση. Όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη δραστηριότητας. Στο ίδιο πλαίσιο εφόσον όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας δίνονται προς βραχυχρόνια μίσθωση τότε θα λαμβάνεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα χρειάζεται άδεια και θα υποβάλλεται σε ελέγχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο πιο δύσκολες τις συναλλαγές με μετρητά, πρέπει να αλλάξει και το κράτος τη μέθοδο των πληρωμών. Προανήγγειλε, δε, ότι το επόμενο διάστημα οι κοινωνικές παροχές θα πληρώνονται με κάρτες.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως λερναία Ύδρα τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτου με μετρητά «χέρι με χέρι». «Δυστυχώς αυτή η πρακτική καταγράφεται για μια στις τέσσερις τέτοιες συναλλαγές. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διακινούντα σε τσάντες ή βαλίτσες. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με μετρητά να γνωρίζουν ότι θα είναι άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά, ενώ θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 10% του ποσού για τους παραβάτες».
Όσα είπε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που δεν θα εξαφανιστεί αλλά είναι χρέος της πολιτείας να καθιερώσει κανόνες. Με κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν πάνω από τρία ακίνητα. Όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας. Όσα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας διατίθενται όλα για βραχυχρόνια μίσθωση θα λογίζεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα πληρώνει αναλόγως.
Προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενισχύονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, την οποία χαρακτήρισε ως άλλη μία πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο, όπως είπε, θα είναι η αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορία κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο παρανομεί, θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια, είπε.
Ζήτησε δε να ακούσει πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του «κενού ΦΠΑ».