Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης (και) για την κοινωνική προστασία
Για «προσωπικό βοηθό» και «Νταντάδες της γειτονιάς»
Θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον για τα θέματα της κοινωνικής προστασίας, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια (έστω και μικρή) ταύτιση απόψεων. Όμως ούτε αυτό συνέβη. Το σχέδιο νόμου που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για μια σειρά από παρεμβάσεις που προωθούνται σε αυτό.
Ξεχωρίζουν ασφαλώς οι διαφωνίες που υπάρχουν τόσο σε σχέση με την εφαρμογή του μοντέλου του «προσωπικού βοηθού» για τα Άτομα με Αναπηρία, όσο και για τις «Νταντάδες της γειτονιάς».
Πιο αναλυτικά:
– Για τον προσωπικό βοηθό, η κριτική που ασκείται από την αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, είναι ότι θα πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα. Η καθολική του εφαρμογή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2025. Σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν έως 2.000 ανάπηροι και όχι όλοι. Μάλιστα, η κυβέρνηση κάνει λόγο μέχρι και για «τρίτο πάροχο» στις υπηρεσίες του προσωπικού βοηθού. Ένα μέτρο που «θυμίζει» τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα προβλήματα που προκάλεσαν πολύ πρόσφατα, σε χιλιάδες εργαζόμενους…
– Για τις «νταντάδες της γειτονιάς», η κριτική που γίνεται, εστιάζεται στο γεγονός ότι δημιουργούνται βρέφη, άρα και οικογένειες, δύο ταχυτήτων: Όσα θα τα αναλαμβάνουν οι «νταντάδες…» θα κοστίζουν πιο φτηνά. Αντίθετα, εκείνα που θα μπορούν να ενσωματώνονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα στοιχίζουν πιο… ακριβά!
– Το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ», που το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι θα μπορέσει να συνδράμει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς, υπέστη σχεδόν καθολική απόρριψη! Συγκεκριμένα, εξέφρασαν αρνητική άποψη τα Τμήματα Παιδικής Αγωγής τριών Πανεπιστημίων, αλλά και οι βρεφονηπιαγωγοί. Οι χαρακτηρισμοί που του αποδόθηκαν ήταν «αντίθετο με το συμφέρον των παιδιών», «βλαπτικό», «άσχετο με την ελληνική πραγματικότητα». Παρόλ’ αυτά, η Κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δώσει «προίκα» στην «ΚΥΨΕΛΗ», ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης που έως το 2024, ανέρχεται στα 14,5 εκατ. ευρώ.