"Καμπανάκι" για την Οικονομία
Δυσοίωνες προβλέψεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ - Ύφεση στο 10%
Βαθιά ύφεση, η χειρότερη στην ΕΕ, είναι αυτή που κατέγραψε η Ελλάδα κατά το γ’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει στα επίπεδα του 2019, απαιτούνται να βρεθούν έως 19 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η ελληνική οικονομία είναι «βαθιά πληγωμένη». Το πιθανότερο είναι οι αρχικές εκτιμήσεις να ανατραπούν προς το χειρότερο και η ύφεση να είναι χειρότερη της αναμενόμενης. Άρα θα υπερβεί το 10%, όπως προκύπτει από το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δυσάρεστες οι επιπτώσεις που θα «κληρονομήσει» η πανδημία στους μισθούς και στην ανεργία.
Οι “χαμένοι” της πανδημίας
Αναφορικά με τους κλάδους που επλήγησαν, ελέω πανδημίας και μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα του 30% καταγράφουν η εστίαση, ο τουρισμός, οι μεταφορές, το εμπόριο και η ψυχαγωγία.
Πολύ χειρότερα όμως είναι τα πράγματα για τις τέχνες με τις απώλειες να προσεγγίζουν το 46%. Αντίσταση στην επίδραση της πανδημίας φαίνεται να δείχνει η μεταποίηση.
Στο σκέλος της απασχόλησης, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει διπλή αρνητική επίδραση στην απασχόληση. Από το σκέλος της ανεργίας που καταγράφει αύξηση, αλλά και από τη μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών.
Η δεύτερη «δεξαμενή» αφορά εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, με πολλούς εξ αυτών να αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη θέση εργασίας τους. Το Ινστιτούτο διαπίστωσε αύξηση στο χρόνο εργασίας των ήδη απασχολούμενων, όταν υπήρξε άρση των περιοριστικών μέτρων. Δεν διαπιστώθηκε όμως, σε αυτές τις περιόδους χαλάρωσης, ενίσχυση των οικονομικά ενεργών πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των εργαζομένων στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στην παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος βρέθηκε ότι απασχολήθηκαν περισσότερες ώρες, τις περιόδους χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Πάντως, για να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου, επιμένουν ότι θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να υπάρξουν από το κράτος επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης για να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, τονίζεται ότι πρέπει να βελτιωθούν οι όροι εργασίας, αλλά και να τακτοποιηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει δημιουργήσει το Κράτος, έναντι των ιδιωτών.