Ισπανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης
Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και Πέδρο Σάντσεθ συναντιούνται στο πλαίσιο του πρώτου γύρου επαφών.
Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, και ο ασκών καθήκοντα προσωρινού προέδρου της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, συναντιούνται σήμερα Τετάρτη (30/8) στο πλαίσιο του πρώτου γύρου επαφών που ξεκίνησε για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ισαμπέλ Ροδρίγκεθ, ήταν ιδιαίτερα σκληρή την Τρίτη με τον Φεϊχό και με την απόφασή του να επιχειρήσει να «ξοδέψει» μια διερευνητική εντολή την οποία το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) θεωρεί ως σπατάλη του χρόνου, αφού το PP δεν έχει τις απαραίτητες ψήφους καθώς το ακροδεξιό Vox δεν επιθυμεί συνεργασία. Επιπλέον, οι πρόεδροι της Χώρας των Βάσκων, Ινίγο Ουρκουλού (PNV) και της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές (ERC), αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που έχει εκκινήσει το Λαϊκό κόμμα με όλους τους περιφερειακούς ηγέτες.
Έκκληση για το Δικαστικό Συμβούλιο
Ο Σάντσεθ, σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα που επικαλούνται πηγές μέσα από το PSOE, πρόκειται να επωφεληθεί από τη συνάντησή του με τον Φεϊχό για να του αποσπάσει μια δέσμευση σχετικά με την ανανέωση του Γενικού Δικαστικού Συμβουλίου (CGPJ) πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, «όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος της κυβέρνησης».
Η ανανέωση του CGPJ εκκρεμεί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, λόγω της άρνησης του Λαϊκού κόμματος. Αυτό καταγγέλλεται από την πλευρά του Σοσιαλιστικού κόμματος που αναφέρθηκε στην πρόταση, σημειώνοντας ότι «το Λαϊκό κόμμα παραβιάζει το Σύνταγμα εδώ και 1.727 ημέρες, εμποδίζοντας την ανανέωση του CGPJ». Μετά την ανάρρηση του Φεϊχό στην ηγεσία του κόμματος, τον Απρίλιο του 2022, έγινε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά το κόμμα του υποχώρησε με τη δικαιολογία της ανάγκης για επικέντρωση στην καταστολή του εγκλήματος της απόσχισης και της υπεξαίρεσης, αφού το Λαϊκό κόμμα δεν μπορεί να συγχωρήσει στον Σάντσεθ την προσπάθεια κατευνασμού απέναντι τόσο στους Βάσκους όσο και στους καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν και διενήργησαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
Ως αποτέλεσμα των εκλογικών αποτελεσμάτων της 23ης Ιουλίου, και μετέπειτα των διερευνητικών επαφών προς αναζήτηση συναίνεσης, η συζήτηση για την αμνηστία για όσους κατηγορούνται για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας τέθηκε ξανά στο τραπέζι. Η δημόσια συζήτηση είναι έντονη και έχουν παρέμβει πολιτικοί, θεσμικοί και ακαδημαϊκοί ηγέτες. Νομικοί έχουν επισημάνει μια πιθανή συνταγματική εφαρμογή της αμνηστίας: είτε επειδή δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση στο Σύνταγμα, είτε επειδή το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν την απαγόρευσε ρητά όταν είχε την ευκαιρία. Στη νομική ανάλυση, απαραίτητη κατά την αξιολόγηση ενός μέτρου αυτού του διαμετρήματος, είναι ενδιαφέρον να προστεθεί επίσης μια πολιτική προοπτική, η οποία ενσωματώνει την τεχνογνωσία στην επίλυση συγκρούσεων.
Κίνηση προσέγγισης από Πουτζντεμόν
Οι εσωτερικές κινήσεις στο «στρατόπεδο» της Καταλωνίας, με τους Junts του Κάρλες Πουτζντεμόν, πραγματοποιούνται διακριτικά ενώ λαμβάνουν χώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματος και του PSOE για τη διευθέτηση της κυβερνητικής συμφωνίας με τον Πέδρο Σάντσεθ. Η τελευταία στροφή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (29/8) από τον Πουτζντεμόν, ο οποίος αποφάσισε να διαλύσει την «παράλληλη Βουλή», το Consell de la República, μια πολιτική ένωση της οποίας ηγείται στο Βέλγιο για να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της διαδικασίας ανεξαρτησίας.
Η «θητεία» της επρόκειτο να ανανεωθεί τον επόμενο Οκτώβριο, ενώ ας σημειωθεί ότι κυριαρχείται από υποστηρικτές της πιο σκληρής πτέρυγας των Junts από το περιβάλλον του Πουτζντεμόν.
Διαβάστε επίσης: