ΗΠΑ - Κίνα: Νέος γύρος εμπορικού πολέμου
Οι εισαγωγές από την Κίνα στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει πτώση 24% από τον Μάϊο.
Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας παρά τις προσπάθειες της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, για συνεργασία των δύο περιφερειακών υπερδυνάμεων.
Έτσι, με βάση το κλίμα αυτό, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αλλάζουν την στρατηγική τους, μειώνοντας την εξάρτηση τους από τους Κινέζους προμηθευτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Για παράδειγμα εταιρείες όπως η HP, η Stanley Black & Decker και η Lego είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αναμορφώσει τις γραμμές εφοδιασμού για να προσεγγίσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές προκειμένου, είτε για να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, είτε στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την παραγωγή αγαθών πιο κοντά στους πελάτες.
Όπως και να έχει, ο ρόλος της Κίνας στο κέντρο της παγκόσμιας μεταποίησης μπορεί να αντιμετωπίσει την πιο σκληρή πρόκληση από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Το Μεξικό, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη απειλούν την κυριαρχία της Κίνας, αν και δεν διαθέτουν το μέγεθός της και τις υποδομές παγκόσμιας κλάσης.
Οι αμερικανικοί δασμοί στα περίπου δύο τρίτα των κινεζικών προϊόντων, που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, έχουν μειώσει τις νέες παραγγελίες. Οι μισθοί για τους Κινέζους εργάτες εργοστασίων έχουν αυξηθεί, διαβρώνοντας ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η κρατικοκεντρική οικονομική στρατηγική του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι σχετικές καταστολές σε ιδιωτικές εταιρείες και η επιφυλακτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν ψυχράνει περαιτέρω τους εμπορικούς δεσμούς.
Πτώση των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ – Στασιμότητα στην Ευρώπη
Τα κινεζικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου ένα στα έξι δολάρια που ξοδεύουν οι Αμερικανοί για εισαγωγές, από σχεδόν ένα στα τέσσερα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οξφόρδης. Η Ιαπωνία αγοράζει επίσης λιγότερα από την Κίνα. Αλλά ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες. Οι ξένοι επενδυτές, εν τω μεταξύ, κατασκευάζουν λιγότερα νέα κινεζικά εργοστάσια, γεγονός που υποδηλώνει ότι άλλες ασιατικές χώρες θα συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιό τους στις αμερικανικές εισαγωγές εις βάρος της Κίνας.
Συρρίκνωση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών
Αλλά ακόμη και πριν από τη φετινή πτώση των αγορών των ΗΠΑ από κινεζικές προμήθειες, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών συρρικνωνόταν σε πραγματικούς, ή προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό, όρους.
Συνυπολογίζοντας την άνοδο των τιμών, το αμφίδρομο εμπόριο των 690 δισεκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους ήταν κατά 7% χαμηλότερο από την προ του εμπορικού πολέμου κορύφωση το 2018, σύμφωνα με υπολογισμούς του Alfredo Carrillo Obregon, επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Cato. Η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό αξία των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα πέρυσι ήταν μειωμένη κατά 12 τοις εκατό σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.
Πηγή: USA Today, Washington Post