Financial Times: Η Ελλάδα έτοιμη να νομιμοποιήσει έως 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού
Να νομιμοποιήσει έως και 300.000 μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Να νομιμοποιήσει έως και 300.000 μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Οι FT τονίζουν πως το θέμα συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ, υπογραμμίζοντας πως δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις, που ταυτόχρονα θέλουν να περιορίσουν τις αφίξεις μεταναστών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:
Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει έως και 300.000 μετανάστες για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις όταν προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις, γράφουν οι Financial Times.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε την Τρίτη ότι το σχέδιο στοχεύει στην άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές και περιλαμβάνει μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή όσους δεν έχουν έγγραφα.
Ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία δεν θα ενθαρρύνει περισσότερη παράτυπη μετανάστευση, αλλά «ενισχύει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση και βοηθά στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».
Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.
Οι μεταναστευτικές ροές της Ελλάδας υπερτριπλασιάστηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, με 715 αφίξεις. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλα 7.000 άτομα έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, ωθώντας τη χωρητικότητα των μεταναστευτικών εγκαταστάσεων στα όριά τους.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, έχει υποσχεθεί να είναι «δίκαιη, αλλά σκληρή». Ο κ. Καιρίδης δήλωσε στους Financial Times ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να «φυλάσσουν επιμελώς τα σύνορα, αλλά και… παρέχουν πολύ ανθρώπινες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο».
Ενώ προσπαθεί να περιορίσει τους παράτυπους μετανάστες, η Ελλάδα αισθάνεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στη γεωργία.
Το εργατικό κέντρο στο Ηράκλειο στο νησί της Κρήτης τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι πολλοί αμπελουργοί βλέπουν ότι «οι καρποί της εργασίας τους να πάνε χαμένοι» καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Και άλλες καλλιέργειες επηρεάζονται, με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας να λέει ότι σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Κρήτης «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», καθώς πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους δεδομένου ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους.
Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι τα προγράμματα ξένων εργαζομένων με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι είναι επιτακτική η πρόσληψη μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που εργάζονταν στη γκρίζα οικονομία, δημιουργώντας «ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα».
Νομιμοποιώντας το καθεστώς τους «θα δώσουμε μια ανάσα σε άτομα που απασχολούνται και σε εργοδότες που τους προσλαμβάνουν χωρίς το άγχος να κάνουν κάτι παράνομο», είπε ο Αυγενάκης.
Η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αντιμετώπισε ένα παρόμοιο δίλημμα, προσπαθώντας να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση να πατάξει την παράνομη μετανάστευση, ακόμη και όταν οι εργοδότες σε πολλούς τομείς διαμαρτύρονται για έλλειψη εργαζομένων.
Η Ρώμη στο παρελθόν έχει νομιμοποιήσει το καθεστώς ορισμένων εργαζομένων χωρίς έγγραφα, αλλά η Μελόνι απέφυγε αυτό το βήμα, αντ’αυτού εστίασε στην αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας που εκδίδονται για πολίτες χωρών εκτός ΕΕ.
Τον Ιούλιο, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει 425.000 τέτοιες άδειες έως το 2025 — μεγάλη αύξηση από τις λιγότερες από 31.000 άδειες που εκδόθηκαν τα χρόνια πριν από την πανδημία Covid-19.