Ερωτηματικά για τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη σε Ζελένσκι και περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας
Ο Β. Ζελένσκι ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να εκπαιδεύσει η Ελλάδα Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F16.
Με ένα κοινό ανακοινωθέν και δηλώσεις που περιλαμβάνουν την περαιτέρω παροχή «στρατιωτικής, τεχνικής, αμυντικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης» στην Ουκρανία συνοδεύτηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο ταξίδι αστραπή του Ουκρανού στην Ελλάδα για τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.
Εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων F16, περαιτέρω αποστολή «στρατιωτικής, τεχνικής, αμυντικής και ανθρωπιστικής» στήριξης, «βοήθεια στην άμυνα της παρευξείνιας περιοχής», στήριξη της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σειρά δεσμεύσεων της Ελλάδας περιλάμβανε ειδικότερα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.
Στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να ντύσει με ιστορικό περιεχόμενο την πλήρη ταύτιση της κυβέρνησής του με τις νατοϊκές επιταγές επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας λίγες μόνο λεπτομέρειες των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ τους. «Κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα της μαρτυρικής Μαριούπολης, το ίδιο ισχύει και την Οδησσό, όπως και το Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας σας» είπε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε ακόμα στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ουκρανία, με αναφορά και στην Φιλική Εταιρεία.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου, που πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή δικαιοσύνης» ανέφερε σε άλλο σημείο, τονίζοντας όμως πως «η αλληλεγγύη μας, ανθρωπιστική και αμυντική, υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής και θα συνεχιστεί». Στο τέλος δε, έκλεισε με Καζαντζάκη, καταλήγοντας πως «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».
Αποκαλύψεις από Ζελένσκι
Πιο αποκαλυπτικός ήταν όμως ο Β. Ζελένσκι στη δική του τοποθέτηση για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αφού αποκάλυψε πως η χώρα μας ανέλαβε την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων F16, στα μαχητικά που εξασφάλισε τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε ακόμα για ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά, για την «παράδοση» της ανοικοδόμησης της Οδησσού σε ελληνικές εταιρείες, αλλά και για συμμετοχή της Ελλάδας στην «άμυνα της Παρευξείνιας περιοχής» δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η δε κοινή δήλωση των ηγετών των δύο χωρών ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική, αφού μεταξύ των συμφωνηθέντων, γίνονται ουσιαστικές αναφορές της περαιτέρω εμπλοκής της Ελλάδας στην ουκρανική άμυνα, και κατ’ επέκταση, στον πόλεμο που μαίνεται στα ουκρανικά εδάφη.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται περαιτέρω στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική συνδρομή, σε συνέχεια των πολεμοφοδίων που ήδη έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση στην ΟΥκρανία.
Σταχυολογώντας τι λένε Κυρ. Μητσοτάκης και Β. Ζελένσκι στην κοινή τους δήλωση:
- Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα,
- Η Ουκρανία εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας,
- Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία,
- Η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
- Δηλώνουν ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου και υποστηρίζουν πλήρως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ως το forum για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της εν εξελίξει συνεργασίας ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει την πορεία της προς την ευρωατλαντική οικογένεια.
- Σημειώνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν, όπως ορίζει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους του ΝΑΤΟ.