Εργασιακά: Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο
Σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Το «επίμαχο» νομοσχέδιο για τα εργασιακά, μπαίνει σήμερα, εκτός απροόπτου, στη Βουλή. Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει το υπουργείο Εργασίας, σε μια μικρή… αναδίπλωση.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν «μένει εκτός» νόμου, η διάταξη που έδινε το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης στον εργαζόμενο, με έως τέσσερις μήνες καθυστέρηση.
Παράλληλα όμως διατηρούνται ως έχουν οι «κρίσιμες» διατάξεις, περί διευθέτησης χρόνου εργασίας (ρεπό και τετραήμερη δεκάωρη απασχόληση), υπερωρίες και παρεμβάσεις στο σκέλος του συνδικαλισμού και των απεργιών.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να προστεθεί η διάταξη που θα απαγορεύει την επαναπροκήρυξη απεργίας από δευτεροβάθμια σωματεία, όταν αυτή κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από τα αρμόδια δικαστήρια.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως σκληραίνει και άλλο η κόντρα Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, με «πέτρα του σκανδάλου» το εργασιακό νομοσχέδιο.
Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν απέκλειαν την πιθανότητα, αφού το νομοσχέδιο περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ενταχθεί στην Ολομέλεια, να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Κωστή Χατζηδάκη!
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται, αναφορικά με τις υπερωρίες και ενδεχόμενο πληρωμής τους με ρεπό, το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «ψέμα» και «διαστρέβλωση» της συγκεκριμένης διάταξης, από το ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβέστερα, επισημαίνει τα ακόλουθα:
- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που πλέον αποκτά περισσότερες δυνατότητες είναι ο εργαζόμενος.
- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Δυνατότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υποχρέωση.
- Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.
- Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
- Οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος, όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα.
- Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά, θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας, τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από αυτά τα θέματα.
Διερωτώνται επίσης, γιατί επί πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων;
Δεύτερον, γιατί δεν ενεργοποίησε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο καθεστώς αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας;
Και τρίτον, γιατί ψήφισε την σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους; «Το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια», καταλήγουν οι ίδιες πηγές…
Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση υποτιμά τους εργαζόμενους
«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα λεγαν». Με αυτή την φράση του Μενέλαου Λουντέμη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για καθημερινή παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.
Επανέλαβε δε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει δεκάωρη εργασία με ατομική σύμβαση, μειώνει τις αποδοχές, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία.