Επιστολική ψήφος: Εγκρίθηκε με 158 "ΝΑΙ" - Τι αλλάζει, σε ποιες εκλογές θα ισχύσει
Όλη η διαδικασία βήμα - βήμα
Από τις επερχόμενες ευρωεκλογές θα ισχύσει, τελικά, η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού – αν και ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επιχείρηση διεύρυνσης αυτής της δυνατότητας και σε επίπεδο εθνικών εκλογών.
Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Η τροπολογία που επέκτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές εκλογές, οδήγησε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι. Μία μεταρρύθμιση από την οποία η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και μετά τις ευρωεκλογές τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επ’ αυτής.
Με 158 «υπέρ», 135 «κατά» και 6 «παρών», έγινε δεκτό, επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που έγινε μετά από αίτημα του ΚΚΕ, προκύπτει ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη συμπολίτευση. Καταψήφισε η αντιπολίτευση και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε τελικά «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
Στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και «παρών» τάχθηκαν 6 βουλευτές.
Η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε γιατί δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.
Επιστολική ψήφος: Η διαδικασία – Δικλείδες ασφαλείας
Δείτε ποιες είναι οι προβλεπόμενες δικλείδες ασφαλείας της διαδικασίας:
- Αίτηση με κωδικούς taxis, θα έρχεται συνθηματικό για επιβεβαίωση ταυτοπροσωπίας.
- Ο εκλογέας θα δηλώνει τη διεύθυνση που θα παραλαμβάνει το φάκελο.
- Ο εκλογέας μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία αποστολής φακέλου.
- Ο φάκελος έρχεται συστημένος και παραδίδεται προσωπικά στον εκλογέα εκτός αν υπάρχει ρητή εξουσιοδότηση για κάποιον άλλον.
- Προβλέπεται διαδικασία ταυτοπροσωπίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
- Οι φάκελοι φέρουν χαρακτηριστικά γνησιότητας.
- Ο φάκελος ψηφοφορίας πλήρως ανωνυμοποιημένος.
- Διαχωρισμός υπεύθυνης δήλωσης και ψηφοδελτίου / φακέλου ψηφοφορίας.
- Επιτροπή δικαστικών
- Αρχειακό υλικό στο Πρωτοδικείο
- Χώρος φυλάσσεται από ΕΛΑΣ και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης
Επιστολική ψήφος: Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στη Γερμανία όποιος ψηφοφόρος το αιτηθεί, μπορεί να ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου. Όπως αναφέρουν οι γερμανικές εκλογικές αρχές, από τις ομοσπονδιακές και ευρωπαϊκές εκλογές του 2009 δεν είναι πλέον απαραίτητο να επικαλεστεί ο πολίτης ένα σημαντικό λόγο για να απουσιάσει την ημέρα των εκλογών.
Από τη δεκαετία του 1990 η επιστολική ψήφος γνωρίζει συνεχή άνοδο στη Γερμανία, ενώ το Σεπτέμβριο του 2021 η συμμετοχή στις εκλογές μέσω του ταχυδρομείου εκτοξεύτηκε στο 47,3% όσων ψήφισαν – συνολικά, 22,2 εκατομμύρια άτομα – εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ηνωμένο Βασίλειο
Η επιστολική ψήφος έχει βαρύνουσα συμμετοχή και στις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα από το 2001 και μετά, όταν αποσύρθηκε η υποχρέωση της αναφοράς του λόγου για την αποστολή της ψήφου μέσω ταχυδρομείου. Στις εθνικές εκλογές του 2019, το 20% περίπου των ψηφοφόρων επέλεξαν το ταχυδρομείο για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.
Γαλλία
Η ψήφος μέσω επιστολής εφαρμοζόταν στη Γαλλία από το 1946 έως το 1975, όμως κατέληξε να καταργηθεί, γιατί με τους όρους που ίσχυε τότε συνέβαλε σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Το σύστημα ήταν εξαρτημένο από τη συμμετοχή των δημοτικών αρχών και ουσιαστικά δεν γίνονταν έλεγχοι της ταυτότητας των ψηφοφόρων.
Ισπανία
Στην Ισπανία, η επιστολική ψήφος βρίσκεται σε ισχύ από το 1985 και προβλέπει την προκαταβολική αποστολή της ψήφου μέσω ταχυδρομείου για τους πολίτες που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να προσέλθουν στο εκλογικό τους τμήμα την ημέρα των εκλογών.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η επιστολική ψήφος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη χώρα της Ιβηρικής, με τις αιτήσεις για συμμετοχή στις εκλογές μέσω ταχυδρομείου να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2023.
Από το 2020 και μετά, η επιστολική ψήφος στις εκλογές κατοχυρώθηκε για τους έγκλειστους στα σωφρονιστικά καταστήματα και για τους Γάλλους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό.
Ιταλία
Στη γειτονική χώρα, οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ιταλών στο Εξωτερικό – υποχρεωτικό για τους πολίτες που διαμένουν για περισσότερο από ένα έτος στο εξωτερικό – μπορούν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις εθνικές εκλογές από το 2002 και μετά.
Το 2015, η ιταλική νομοθεσία επέτρεψε την επιστολική ψήφο και στους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό λόγω εργασίας, σπουδών ή ιατρικής θεραπείας για τουλάχιστον τρεις μήνες. Στις εκλογές του 2022, άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου μέσω ταχυδρομείου το 26,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.