Επικουρικό Ταμείο Φαρμάκου: Αφήνουν εκτός ΔΣ τους εκπροσώπους των εργαζομένων
Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο
Με μια αναπάντεχη και πρωτόγνωρη πρόταση, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, ετοιμάζεται να αλλάξει καταστατικό και να αποκλείσει από το ΔΣ, εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.
Το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο, καθώς φαίνεται ότι η αρχική πρόταση του προέδρου του ΔΣ, ήταν να καταργηθούν ολοσχερώς οι εκπροσωπήσεις και των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων, από το Ταμείο! Σημειώνεται ότι στο ΤΕΑΥΦΕ οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν τρεις, των εργοδοτικών οργανώσεων ένας και άλλος ένας των συνταξιούχων.
Για το θέμα υπήρξε άμεση παρέμβαση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών Φαρμακοϋπαλλήλων & Συναφών Φαρμακευτικών Επαγγελμάτων (ΠΟΣΙΕΦ – ΣΦΕ), που κατήγγειλε το γεγονός.
Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι, ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου ήθελε την κατάργηση των εκπροσωπήσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πρότεινε τη μείωση σε μία. Έτσι, με τη λογική του… διαίρει και βασίλευε, οι τρεις οργανώσεις να
βρίσκονται διαρκώς σε κόντρα, για το ποιος εκπρόσωπος θα υπάρχει στο ΔΣ του Ταμείου!
Η Ομοσπονδία όμως προχώρησε ακόμα περισσότερο και γνωστοποίησε ότι εκτός των ανωτέρω, καταργούνται και οι εμπειρογνώμονες που προβλέπονται στο υφιστάμενο καταστατικό «λες και οι δήθεν εκλεγμένοι τα έμαθαν όλα μέσα στην πενταετία που διοικούν το Ταμείο»… Σχολιάζει δε ότι στο ΤΕΑΥΦΕ οραματίζονται ένα ΔΣ «με πρόεδρο και αντιπρόεδρο άεργους ή ανασφάλιστους και άνεργους επαγγελματίες».
Συνδικαλιστικές πηγές εξέφραζαν την απορία και υπογράμμιζαν ότι ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΕ, δηλαδή των εργοδοτών, δεν έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται στα ζητήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην κατάργηση των εμπειρογνωμόνων, αλλά ούτε και να στηρίζει προτεινόμενες διατάξεις που είναι θετικές προς ορισμένα μέλη του ΔΣ.
Η ΠΟΣΙΕΦ – ΣΦΕ προτείνει να προβλεφθεί στο καταστατικό η σύγκλιση ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των ασφαλισμένων μελών. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρξει άμεση και έγκαιρη ενημέρωση και ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος. Ζητά επίσης, από την ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί η «θεσμική εκτροπή» μέσω μιας τέτοιας αλλαγής καταστατικού.