85.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια δολοφονήθηκαν από πρόθεση το 2023
Τι λέει έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Σε έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 25 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναφέρεται ότι μόνο μέσα στο 2023 τουλάχιστον 85.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια δολοφονήθηκαν από πρόθεση σε παγκόσμια κλίμακα, στην πλειονότητά τους από τους συντρόφους τους, συγγενείς τους ή οικεία τους πρόσωπα. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για παγκόσμιο συναγερμό και για «φόνους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»
«Το σπίτι παραμένει ο πιο επικίνδυνος τόπος» για τις γυναίκες, καθώς το 60% εξ όσων μετατράπηκαν σε θύματα δολοφονήθηκαν από «τον σύντροφό τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους», τονίζουν σε έκθεσή τους το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος και η υπηρεσία ΟΗΕ Γυναίκες.
Με άλλα λόγια, διαπράττονται 140 δολοφονίες γυναικών ή κοριτσιών κάθε μέρα, ή μια κάθε 10 λεπτά.
Το φαινόμενο «ξεπερνά τα σύνορα, πλήττει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και τις ηλικιακές ομάδες», με την Καραϊβική, την κεντρική Αμερική και την Αφρική να είναι οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από την Ασία.
Στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη, οι γυναικοκτονίες διαπράττονται στην πλειονότητά τους από τον σύντροφο. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι δράστες είναι συχνά συγγενείς πρώτου βαθμού.
Πολλά από τα θύματα κατήγγειλαν πριν από τον θάνατό τους ότι υπέστησαν σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για κάποιες χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία. Που «υποδεικνύει ότι πολλοί φόνοι θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί», για παράδειγμα με την επιβολή «περιοριστικών μέτρων από δικαστήρια».
Σε περιοχές όπου είναι εφικτό να διαπιστωθεί κάποια τάση, ο δείκτης των γυναικοκτονιών παραμένει στάσιμος, ή υποχωρεί πολύ ελαφρά από το 2010, κάτι που δείχνει ότι αυτή η μορφή βίας «είναι ριζωμένη στις πρακτικές και στους κανόνες» κι είναι δύσκολο να εξαλειφθεί, επισημαίνουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, που αναλύουν αριθμούς συγκεντρωμένους από 107 χώρες.
Καμπάνια της Πλεύσης Ελευθερίας για την 25η Νοεμβρίου
Με μια μίνι καμπάνια αποτελούμενη από 4 video clip, η Πλεύση Ελευθερίας διεκδικεί τη δημιουργία επίσημου φορέα καταγραφής των γυναικοκτονιών.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημος φορέας, υπεύθυνος για τη συλλογή στοιχείων, την καταγραφή και ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών των γυναικοκτονιών κι αυτό δυσκολεύει την κατανόηση των διαστάσεων του φαινομένου στην εγχώρια πραγματικότητα, σύμφωνα με το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Στα 4 video clip, που δημιούργησε η Έλενα Ψαρρέα, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, σημειώνεται ότι:
1. Η γυναικοκτονία έχει έμφυλο κίνητρο.
2. Κάθε γυναίκα μετράει.
3. 18 κράτη στην ΕΕ έχουν ορίσει επίσημο φορέα καταγραφής γυναικοκτονιών.
4. Η γυναικοκτονία είναι πληγή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ο επίσημος φορέας καταγραφής γυναικοκτονιών είναι άμεση αναγκαιότητα και στη χώρα μας, γιατί, όπως έχει πει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εάν η πολιτεία είχε κάνει αυτά που της αναλογούν οι γυναίκες θα ζούσαν» καταλήγει η ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας.
Δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα που αναμετριέται με την πολύμορφη βία στην εργασία, στην οικογένεια, τη συντροφική σχέση, τους χώρους μόρφωσης, άθλησης, πολιτισμού.
Η δικαιολογημένη οργή για τα πρόσφατα φρικιαστικά εγκλήματα δολοφονιών γυναικών από πρώην ή νυν συντρόφους τους χρειάζεται να στραφεί στους οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες- “τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην πολύμορφη βία. Έρχονται να προστεθούν στην ματωμένη αλυσίδα των αποκρουστικών περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών, που επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας τους με κρατική ευθύνη.
Επιβάλλεται εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής, κοινωνικής, νομικής και ψυχολογικής στήριξης των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και μονιμοποίηση των εργαζομένων στις δομές, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στη γραμμή SOS 15900» αναφέρει μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.