Επιδότηση ρεύματος: Τι θα πληρώσετε για τον Νοέμβριο - Αναλυτικά παραδείγματα

Έως 60% το όφελος στα τιμολόγια
Νωρίτερα τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Από 48 έως 60% φθάνει το όφελος των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσίασε το υπουργείο:

  • Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ, ενώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ (εξοικονόμηση 59,7%).
  • Για κατανάλωση 700 κιλοβατώρες, στο μήνα το κόστος χωρίς επιδότηση θα ήταν 278 ευρώ, ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 121 ευρώ (-56,4%). Αν συνυπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας, το κόστος μειώνεται περαιτέρω στα 111 ευρώ (όφελος 60%).
  • Για κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρες, το κόστος χωρίς την επιδότηση θα ήταν 476 ευρώ και μειώνεται στα 244 ευρώ (-48,7%) ή 209 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης (-56%).

Νωρίτερα σήμερα, τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών.

Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.

Όπως ανέφερε ο κ.Σκρέκας, οι νέες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο θα απορροφούν έως και το 90% των αυξήσεων.

Οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο συνεχίζουν σε τρεις κλίμακες.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι:

  • Από 0-500 κιλοβατώρες, 23,8 λεπτά.
  • Από 501-1000 κιλοβατώρες, 18,8 λεπτά.
  • Από 1.001 κιλοβατώρες και πάνω, 9,8 λεπτά. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το 2% των νοικοκυριών.
  • Ισχύει το κίνητρο εξοικονόμησης με πρόσθετη επιδότηση 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση κατά 15 %.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται το 100% της αύξησης με επιδότηση 28,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kvA, και για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για μεγαλύτερη ισχύ και όλα τα υπόλοιπα επαγγελματικά τιμολόγια, χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram