Επίδομα μητρότητας: Ποιοι θα λάβουν πάνω από 780 ευρώ - Νέοι δικαιούχοι
Στη Βουλή η τροπολογία - Τι ισχύει με τα ομόφυλα ζευγάρια
Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για επέκταση στο επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ σε μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες και σε ομόφυλα ζευγάρια.
Όπως προβλέπεται, το νέο επίδομα μητρότητας δικαιούνται όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους €780 (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.
Νέο πρόγραμμα με επίδομα 1.725 ευρώ για 5.000 ανέργους της ΔΥΠΑ
Ποιοι θα λάβουν αυξημένο επίδομα μητρότητας
Σύμφωνα με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου θα λάβουν αυτομάτως και αυξημένο επίδομα μητρότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο νέος μισθός -συνεπώς και το επίδομα για τις νέες μητέρες- θα διαμορφωθεί μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ.
Οι δικαιούχες θα λαμβάνουν τα χρήματα για το διάστημα αυτό πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας.
Σημειώνεται πως το επίδομα μητρότητας θα δοθεί αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και θα αφορά και τις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, τις ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, τις αγρότισσες του ΟΓΑ, αλλά και όλες τις μητέρες που έχουν μισθωτή απασχόληση και λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας (όπως έμμισθες δικηγόρους, μισθωτές ασφαλισμένες του ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.)
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών. Να σημειωθεί πως ειδικά για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της παροχής προβλέπεται από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον Φορέα.
Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, καθώς η μητέρα μπορεί να του μεταβιβάσει έως επτά μήνες το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με στόχο τη συνολική προστασία της γονεϊκότητας, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις ίδιες παροχές, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
Τι αναφέρει η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια
Στην περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στη περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, σήμερα οι μη μισθωτές μητέρες δεν λαμβάνουν καμία παροχή μητρότητας από τη ΔΥΠΑ, παρά μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ. Με τη διάταξη αυτή θα λαμβάνουν επίδομα μητρότητας για 9 μήνες που θα ισούται με το ύψος του κατώτατου μισθού, κατ’ αντιστοιχία του τι ισχύει για τις μισθωτές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Διαβάστε επίσης: