Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» έως 50 ευρώ αύξηση - Όλες οι προτάσεις
Μεγάλες διαφορές καταγράφονται στις επαφές των φορέων με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου
Στα 820 έως 830 ευρώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» η αύξηση στον κατώτατο μισθό με αύξηση 40 έως 50 ευρώ την ώρα που καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προτάσεων των Φορέων.
Τα τελευταία έτη οι κατώτατες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 20% από το 650 ευρώ το 2019 σε 780 το 2023, ενώ η κυβερνητική δέσμευση προβλέπει να φθάσει τα 950 ευρώ το 2027.
Κατώτατος μισθός 2024: Τι προκύπτει από την συνάντηση Μιχαηλίδου – ΣΕΒ
Αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό προτείνει ο ΣΕΒ εκτιμώντας ότι το ποσοστό αυτό «αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας».
Ταυτοχρόνως συναρτά την αύξηση αυτή με μια σειρά μέτρων όπως είναι η μείωση της φορολογίας των εργαζομένων αλλά και του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) κατά 2,6% τη διετία 2025 – 2027. «Πρόκειται για δύο δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας – σημειώνει ο Σύνδεσμος – τα οποία επιβαρύνουν τόσο τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των εργαζομένων όσο και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».
Τις θέσεις του αυτές ανέπτυξε το προεδρείο του Συνδέσμου στην υπουργό Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, την οποία συνάντησε στο πλαίσιο των επαφών της υπουργού με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Ειδικότερα για την ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας ανέπτυξαν τη θέση τους για μείωση της φορολογία της μισθωτής εργασίας υπογραμμίζοντας ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2022 κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 34,6% (19η υψηλότερη θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ) και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση της φορολογίας της μισθωτής απασχόλησης, η οποία θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Ταυτοχρόνως, επανέλαβαν την θέση τους ότι οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,6% το 2025-2027, ώστε να αρχίσει να προσεγγίζει το μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η κυβέρνηση, δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της», ωστόσο τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κ. Χατζηδάκης, έχουν δηλώσει ότι ο νέος μισθός θα έχει ως πρώτο νούμερο το οκτώ, δηλαδή θα είναι πάνω από 800 ευρώ.
«Ο κατώτατος μισθός αλλά και οι μισθοί γενικότερα συναρτώνται με την παραγωγικότητα. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στους εργαζόμενους, χωρίς να προκληθεί ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου
Οι προτάσεις για τον κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλαν οι κοινωνικοί εταίροι οι διαφορές είναι δυσθεώρητες. Οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν αυξήσεις από 3,5% (ΕΣΕΕ) έως 5% (ΣΕΤΕ), δηλαδή νέο κατώτατο μισθό 807,3 ευρώ έως 819 ευρώ. Ειδικότερα:
*ΓΣΕΕ: Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 908 ευρώ μεικτά, δηλαδή αύξηση 16,%.
*Τράπεζα της Ελλάδος: Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 4% δηλαδή να ανέλθει στα 811 ευρώ μεικτά ή 691,3 καθαρά.
*ΚΕΠΕ: Προτείνει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 3,5% και να διαμορφωθεί στα 807 ευρώ.
*ΙΟΒΕ: Προτείνει συνετή αύξηση στην ευρύτερη περιοχή του ετήσιου πληθωρισμού του 2023 (3,5%).
*ΓΣΕΒΕΕ: Προτείνει αύξηση της τάξεως των 5,5% στον κατώτατο μισθό δηλαδή να ανέλθει στα 823 ευρώ.
*ΣΕΒ: Προτείνει ο κατώτατος να ανέλθει στα 811 ευρώ, δηλαδή να αυξηθεί κατά 4%.
*ΕΣΕΕ: Ζητεί να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 815 ευρώ, δηλαδή να αυξηθεί κατά 4,5%.